Panele Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Maraşlıoğlu ve Panel Başkanı olarak Otomotiv Teknolojisi Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Furkan Akbulut, birçok yetkili servis temsilcileri, konuşmacılar katıldı. Ayrıca Teknik Bilimler MYO Otomotiv ve Elektrik bölümü öğrencileriyle, Şehit Emin Güner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katılım sağladı.

İlk olarak çevrimiçi sunumlarını gerçekleştiren ABB E-mobilite Pazarlama Sorumlusu Mina Başaran sunumlarını gerçekleştirmiştir. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram panele İstanbul’dan tam elektrikli aracıyla katıldı.

Türkiye’deki elektrikli araç ve şarj istasyonlarıyla ilgili mevcut durumu ifade eden Bayram, “2011 yılında 500’ün altında elektrikli araç varken, bu sayı 2019 yılında 1126’ya yükseldi. Bununla birlikte şarj istasyonları sayısı 2011 yılında sadece 15 iken 2020 yılında 2000’e yükseldi. Bu sonuçlar da her 2 otomobile 1 şarj ünitesi düştüğünü gösteriyor ifadelerini kullandı. Çorumdaki mevcut sayının ise 2 tane hızlı ve 4 tane normal şarj istasyonunun olduğunu vurgulamıştır. Bayram’ın sunumları sonunda Konferans salonunun önünde yetkili servislerden getirilen Hibrit araçlar ve Tam elektrikli aracın tanıtımı ve incelemesi yapılmıştır. Konferans salonunun önünde 1 tane Hyundai ve 1 tane Citroen Tam Elektrikli araçları, 2 tane Toyota, 1 tane Hyundai Hibrit araçları olmak üzere toplamda 5 tane elektrikli ve hibrit araç yer almıştır” dedi.

Otomotiv Teknolojisi bölümü 1. Sınıf öğrencisi Gökay Bayrak, ilk defa Elektrikli ve Hibrit araçları inceleme fırsatı olduğunu ifade etti.

Bu panelin kendisine ve arkadaşlarına çok faydalı olduğunu sözlerine ekleyen Bayrak, mezun olmadan bu tür etkinliklerin sayısının arttırılmasının kendilerine çok faydalı olacağını vurguladı.

İkinci oturuma Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfi Şevik “Güneş Enerjili Araç Şarj istasyonları” isimli sunumlarını gerçekleştirdi. Türkiye'de direkt olarak enerjisini güneşten sağlayan güneş enerjili şarj istasyonlarının da mevcut olduğuna işaret eden Şevik, mevcut akaryakıt istasyonlarının güneş enerjili şarj istasyonlarına dönüşümü, yeni güneş enerjili şarj istasyonları ve rüzgâr enerjili şarj sistemleri ile ilgili bilgiler paylaştı

Son olarak Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İhsan Karamangil çevrimiçi olarak “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Otomotiv Sektörü” isimli sunumlarını gerçekleştirmiştir. Avrupa yeşil mutabakatı çerçevesinde sera gazı emisyon değerlerinin 2030 yılında 43 gCO2/km ve 2035 yılında ise 0 gCO2/km seviyelerine düşürülmesi hedeflendiğini ifade etti.

Elektrikli ve Hibrit araçlar paneli katılımcılara katılım belgesi ve hediye takdiminin sonrasında sona erdi.