Güncel

Hiç yurt dışına çıkmadan diploma almışlar: 419 kişinin diploması resmen iptal edildi

Danıştay, yurt dışına çıkmadan lise diploması alarak üniversiteye yerleşen 419 kişinin denklik belgelerini ve diplomalarını resmen iptal etme kararı aldı.

Abone Ol

Danıştay Milli Eğitim Bakanlığı MEB ve Yükseköğretim Kurulu YÖK tarafından yürütülen incelemeler kapsamında Türkiye’den çıkış yapmadan yurt dışı lise diploması aldığı tespit edilen 419 kişi hakkında verilen iptal kararını hukuka uygun buldu. Kararla birlikte söz konusu kişilerle ilgili eğitim ve akademik işlemler geçerlilikten düşmüş oldu.

2016 ile 2020 yılları arasında yürütülen incelemelerde Türkiye sınırlarından hiç çıkış yapmadıkları halde uzaktan eğitim yoluyla yurt dışı lise diploması almış gibi gösterilen kişilerin bu belgeleri kullanarak Türkiye’deki üniversitelere yerleştikleri tespit edildi.

SÜREÇ MEB VE YÖK İNCELEMESİYLE BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından yapılan denetimlerde 450 dosya incelendi. Emniyet kayıtları üzerinden yapılan karşılaştırmalarda 419 kişinin eğitim gördüklerini iddia ettikleri dönemde Türkiye’de bulundukları ve yurt dışına çıkış yapmadıkları belirlendi.

Bu tespitlerin ardından YÖK söz konusu denklik belgelerini iptal ederek bu kişiler hakkında yapılan üniversite kayıtlarını geçersiz saydı.

DANIŞTAY YÖK İŞLEMİNİ HUKUKA UYGUN BULDU

İlgili kişilerin yaptığı itirazlar Danıştay tarafından değerlendirildi. Yüksek Mahkeme YÖK’ün usulsüz denklik belgelerini iptal etme ve başvuruları reddetme yetkisinin hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Bu kararla birlikte 419 kişinin üniversiteye giriş ve mezuniyet süreçleri de geçersiz hale geldi.

EN FAZLA USULSÜZLÜK BAZI İLLERDE TESPİT EDİLDİ

Yapılan açıklamalarda usulsüz denklik belgelerinin en fazla İstanbulda görüldüğü belirtilirken Bursa 83 Ankara 34 Ordu 20 İzmir 4 ve Çorum 51 vaka ile öne çıkan iller arasında yer aldı. Bazı işlemlerin yurt dışı eğitim müşavirlikleri üzerinden yürütüldüğü de tespit edildi.

AKADEMİK HAKLAR GERİYE DÖNÜK İPTAL EDİLDİ

Kararın ardından söz konusu belgelerle üniversiteye yerleşen veya mezun olan kişilerin öğrencilik hakları ve akademik unvanlarının geriye dönük olarak iptal edildiği bildirildi.

Uzmanlar kararın eğitim sisteminde denklik süreçlerinin daha sıkı denetlenmesi açısından emsal niteliği taşıdığını değerlendiriyor.