Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül mesajında, “10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla tarımsal eğitim-öğretim alanında atılan ilk adım, tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeyine ulaşmıştır” dedi.

“Türkiye'de tarımsal öğretimin 175 yılı aşkın bir süredir devam etmekte olması, tarımsal öğretimin verimli bir şekilde değerlendirildiği anlamına ne yazık ki gelmemektedir” diye Gül, “Tarımsal öğretimde en temel sorun, şüphesiz kaliteli elemanlar yetiştirememekten kaynaklanmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri fakülte ve alınan öğrenci sayılarındaki aşırı artışlardır. Özellikle, 1980’li yıllardan sonra ziraat fakülteleri plansız bir biçimde açılmış ve öğrenci kontenjanları kapasitenin çok üzerinde artırılmıştır” açıklamalarında bulundu.

Necati Gül, “Her geçen gün gelişen bilimsel ve teknolojik imkanlarla birlikte, dünyada tarımsal üretim, tüketim ve iktisadi dengeler çok çabuk değişmekte ve gelişmektedir. Covid-19 salgını bir daha göstermiştir ki tarımda rekabet ve sürdürülebilirlik ön plana çıkmış; iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış, hızlı nüfus artışı ve küresel ticari ilişkiler dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarıma yön veren unsurları oluşturmuştur. Dünya ülkeleri ile rekabet edebilmek için kaynaklarımızı etkin, ekonomik ve verimli kullanarak yeni politikalar üretmek zorundayız. Bu yolda başarıya ulaşmak için iyi yetişmiş kadroya ihtiyacımız vardır. Bu kadro tarım sektörünün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımda olmalıdır.Bu kadro; Türk Milletine, sektörün akademik ve ekonomik hayatına mal olacak temel felsefesi, vizyonu ve kalkınma programı olan bir ‘Tarım Politikası’ için gerekli tüm katkıyı sağlamak, işin mutfağından-akademisine; üreticisinden-tüketicisine bütün tarafların ortak bir noktada buluşturacak bir platform oluşturmak zorundadır” ifadelerine yer verdi.

Gül, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2021 yılını “Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı” olarak ilan etmiştir.Bu nedenle, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dünyanın çeşitli ülkelerinde yıl boyunca beslenmede meyve ve sebzenin önemi, üretimden tüketime kadar olan süreçte yaşanan sorunlar, kayıplar, açlıkla mücadelede önemi, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısı, küçük aile işletmelerine gelir sağlayıcı özelliği ve bir çok konuda çalışmalar yapılacak, etkinlikler düzenlenecektir.Birleşmiş Milletlerin konuya ilişkin yayınladığı mesajda, “sektöre dikkat çekmeyi ve insanlarla çevrenin daha sağlıklı olmasını sağlayacak bir üretim ve tüketim yaklaşımına bütüncül bir bakış açısı sağlamayı amaçlandığı” belirtilmiştir” dedi.

“Meyve ve sebzeler sağlıklı ve çeşitli beslenmenin ana unsurlarıdır. İnsan vücuduna birçok besleyici maddenin girmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve bir dizi hastalık riskinin azaltılmasına katkıda bulunuyor” diyen Necati Gül, “Ancak, bu çok büyük faydalarına rağmen yeterince meyve ve sebze tüketmiyoruz. Covid-19 salgını ile mücadelenin en önemli etkenlerinden biri de bağışıklık siteminin güçlü tutulmasıdır. Bağışıklık siteminin güçlü tutulmasında meyve ve sebzenin gücü yadsınamaz bir gerçektir. Sağlıklı meyve ve sebze tüketimine yönelik politikaların ve eylemlerin geliştirilmesi ülkemiz açısından da elzem bir durumdur. Bu yılı başarılı kılmak başta biz Ziraat Mühendisleri olmak üzere tüm paydaşların görevidir.FAO’nun 2021 yılı için temel hedeflerinin tutturulması; Ziraat Mühendislerine verilen değer ve kıymetin artırılması; kamu ve özel sektörde yeteri kadar Ziraat Mühendisi istihdamının yapılması ile gerçekleşecektir. Aç kalmak istemiyor ve önümüze koyduğumuz hedefi tutturmak istiyor isek aç bırakmayacağız. Yani istihdam sağlayıp, istihdam sağladığımız Ziraat Mühendisine hak ettiğini vereceğiz.Bilginin en değerli sermaye olduğu günümüzde bilim adamlarımız başta olmak üzere meslektaşlarımın “ 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Gününü" kutlarım."Milli ekonominin temeli ziraattır. M.K. ATATÜRK” ifadelerine yer verdi.