Çorum Oto Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Necmettin Uzun, oda üyesi esnafı ve vatandaşları yangın söndürme tüplerinin dolumu, bakımı ve kontrolleri konusunda uyardı.

Yangın söndürme tüplerinin TSE Hizmet Yeterlik Belgesi olmadan faaliyet gösteren firmalara teslim edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Necmettin Uzun, yangın söndürme tüplerinin insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğunu söyleyerek, “19 Aralık 2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 99. maddesinin 7. bendine göre, yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolü ve bakımı, TS ISO 11602-2 standardına göre yapılır denilmektedir. Söndürme cihazlarının bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının dolum ve servis yeterlilik belgesine (TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine) sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadırlar. Ayrıca bu firmalar yangın söndürücü sahibi ile veya binalarda yangın tüplerinden sorumlu kişiyle Bakım Sözleşmesi yapmak zorundadırlar” dedi.

Çorum’da ve çevre illerde mobil olarak TSE Hizmet Yeterlik Belgesi olmadan faaliyet gösteren bazı firmaların yangın tüplerine dolum ve bakım yapacağını belirterek, mevcut yangın tüplerini aldığı duyumları aldıklarını vurgulayan Oda Başkanı Necmettin Uzun, “Yetkisiz firmalara dolum yapılmak üzere mevcut yangın tüplerinin teslim edilmemesi can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir. Çorum’da bu konuda 3 adet yetkili firma bulunmaktadır. Bunlar Oto Er, Tez El ve Tez Oksijen’dir” diye konuştu.

Necmettin Uzun ayrıca konuyla ilgili Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Ömer Altıkardeş’le birlikte ortak bir çalışma başlatacaklarını ve Çorum’da TSE Hizmet Yeterlik Belgesi olmadan faaliyet gösteren firmalara asla geçit vermeyeceklerini sözlerine ekledi.