Yesevi Yardım Hareketi Çorum İl Temsilcisi Fatih Yücel, “Yesevi Yardım Hareketi, Türk Yurtları’nın manevî hayatını tarih boyu etkilemiş en önemli isimlerinden olan Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin ideallerini kendine ülkü edinen bir grup gönüllü tarafından, 2012 yılında Kayseri ilinde çalışmalarına başlamış bir dernektir. Türkiye’nin sınırları dışında kalmış olan soydaş ve dindaşlarımızın yanında olmak, onlara bulundukları bölgelerde maddi ve manevi destek vermek hareketimizin öncelikleri arasındadır. Hareketimiz, Türkiye’nin her bir bölgesinden gönüllülerin desteği ile Asya’dan, Balkanlar’a, Ortadoğu’dan, Afrika’ya kadar dünyanın farklı bölgelerinde önemli ihtiyaçlara cevap vermektedir. Savaş, işgal ve doğal afetler sonucu mağdur olmuş kişilere, yerlerinden edilmiş ve mülteci konumuna düşmüş ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta; ayni ve nakdi yardımların yanı sıra hedef alınan bölgelerde sürekliliği olan projeler ile bölge halklarının refahını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Kültürel misyonu yanında dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden ihtiyaç halinde sıkıntıları gidermek Yesevî Yardım Hareketi’nin misyonu arasında yer almaktadır. Özetle; Yesevî Yardım Hareketi’nin ve gönüllülerinin asıl gayesi rızay-ı İlâhî’ye mazhar olabilmektir” açıklamalarında bulundu.

Fatih Yücel, Yesevi Yardım Hareketi hakkında şu ifadelere yer verdi;

Kimler Gönüllü Olabilir?

Vatanına, bayrağına, devletine ve milletine aidiyet besleyen herkes gönüllü olabilir. Yesevi Yardım Hareketi dört ana başlıkta faaliyet yapıyor;

1. İnsani Yardımlar

2. Sağlık Alanında yardımlar

3. Eğitim

4. Arama-Kurtarma

İnsani Yarımlarımız; İaşe-Gıda Yardımları

Yesevî Yardım Hareketi Türkiye ve faaliyet yaptığı ülkelerde özellikle Ramazan ayında, iaşe paketleri şeklinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Bu kapsamda, bugüne kadar Makedonya, Kosova, Suriye, Arakan, Bangladeş, Yemen’de binlerce kişiye ulaşılmıştır. İçeriğinde yağ, un, bakliyat, tuz, şeker vb. malzemelerin bulundugu gıda kolilerini 3 kıtada bulunan mazlum kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Yesevi Yardım Hareketi, her geçen gün artan gönüllü ve bağışçılarının katkıları ile daha fazla ülkede, daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedeflemektedir.

Kurban Yardımları

Yesevî Yardım Hareketi olarak adak, akika ve şükür kurbanlarını yıl boyunca dünyanın birçok yoksul ülkesinde ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Gönüllü ekiplerimizle kurban bağışlarını titizlikle seçip, kesimini ve dağıtımını yapmakla kalmıyor, yardıma muhtaç gönüllere ulaştırıyoruz. Hayırseverlerimizin bağışlarıyla gerçekleştridiğimiz kurban yardımlarını Makedonya, Arakan, Suriye, Afrika ve Orta Asya bölgelerine ulaştırdık. Yardım Hareketi olarak bu ülkelerin sayısını arttırmayı, daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedeflemekteyiz.

Su Kuyuları

Afrika, Asya ve Balkanlar’da kardeşlerimiz maddi imkânsızlıklardan dolayı su sıkıntısı yaşamaktadır. Yesevî Yardım Hareketi olarak onların hizmetine sunulması noktasında, “Bir damla, bir hayat” projesi gerçekleştiriyoruz. Bu proje kapsamında günlük su ihtiyaçlarının karşılanması ve tarım alanında kuraklıktan dolayı yaşanan verimsizliğin de önüne geçilmesini hedefliyoruz.

Eşya-Giysi Yardımları

Türk insanı, en önemli özelliklerinden olan yardımseverliği ile tüm mazlumlara kucak açmaya devam etmekte. İhtiyacı olana vermeyi, mutsuz bir yüzü güldürmeyi, bir gönle girebilmeyi amaçlamakta, kıyafet, ev eşyası gibi önemli yardımları ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaktadır. Yesevi Yardım Hareketi olarak hayırseverlerimiz tarafından bağışlanan kıyafet ve eşya yardımlarını yurtiçinde ve Suriye’de ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor, sıcak bir yuva kurmalarına katkıda bulunuyoruz.

Barınma-Ev Yardımları

600 Bin’in üzerinde Arakan’lı Müslüman, canlarını kurtarmak için kaçtığı Bangladeş’te dünyanın en kötü şartlarında yaşam mücadelesi vermektedir. Yoğun muson yağmurlarının olduğu bu bölgede insanlar naylondan yapılmış barakalarda, sular içinde hayatlarını sürdürmektedir. Yesevi Yardım Hareketi, Arakanlı Müslümanlara yaşanabilir alanlar kazandırmak için Bambu Ev projesi başlatmıştır. Yesevi Yaşam Alanı olarak kurulan yerleşim yerinde Arakanlı Müslümanlar daha sağlıklı bir yaşam mücadelesi vermektedirler.

Sağlık Alanında yaptığımız yarımlar;

Sünnet Tedavileri

Yesevî Yardım Hareketi olarak sağlıklı bir erkek neslin yetişmesi için ihtiyaç olan sünnet ihtiyacını maddi sıkıntılar yaşayan bölgelerde gerçekleştiriyoruz. 2012 yılından bu yana, “Bir çocuğa kirve ol” sloganıyla yola çıktığımız sünnet programlarımızla, Balkan ülkeleri ve Suriye’de yüzlerce çocuğun sünnetini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Yesevi Yardım Hareketi Sağlık Komisyonu’nun gayretleri ile Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlar’da bulunan birçok ülkede çocuklarımızın sünnet ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz.

Sağlık Binası Tadilatları

Yesevi Yardım Hareketi olarak Afrin’e bağlı Meryemin kasabasında bulunan yıkık ve perişan halde olan sağlık ocağı binasının tadilat ve tefrişatını gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra sağlık ocağı içerisinde ihtiyaç olan sağlık malzemelerinin tedarikini gerçekleştirip, sağlık bakanlığımızın ve bölgede yaşayan halkın hizmetine sunduk.

Sağlık Taramaları

Dünyada yaşanan savaş, göç, açlık, su kıtlığı nedeniyle milyonlarca insan sağlık sıkıntısı ile karşı karşıya kalmakta. Özellikle savaştan etkilenen çocuklarda yoğun olarak kronik hastalıklar gözlemlenmekte. Yesevi Yardım Hareketi Sağlık Komisyonu Suriye, Arakan, Kırım, Balkan ülkelerinde sağlık taramaları gerçekleştirmiş, binlerce insanın tedavi ve ilaç ihtiyaçlarına cevap vermiştir. Sağlık komisyonumuz Afrika ülkelerinde de sağlık taramaları gerçekleştirmek için başlatmış olduğu projelerle hazırlıklarına başlamıştır.

Eğitim Alanında;

Okul Tadilat ve Tefrişatları/ Yetim ve Kültür Merkezleri

Yesevi Yardım Hareketi başlatmış olduğu proje kapsamında tadilat ve tefrişat ihtiyacı olan okulların ayağa kalkmasını yardımcı olmaktadır. Suriye bölgesinde aktif olarak 2018 yılında faaliyetlere başlanmasına rağmen eğitim alanında ciddi yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Bölgede ilk olarak Tekden Koleji işbirliği ile Afrin’e bağlı Meryemin kasabasında bulunan harabe halindeki okul binası yeniden tadil edilmiş, bina içinin tefrişatı ile eğitime kazandırılmıştır. Kasabada bulunan yaklaşık 1257 çocuğun sağlıklı bir eğitim almasına ortam hazırlamıştır. Tadilat ve tefrişatı gerçekleştirilen bir diğer okul ise Afrin’e bağlı Bülbül mezrasında bulunan Tıfli (Bebek) köyünde bulunmaktadır. Şehit Eren Bülbül’ün isminin verildiği okul kullanılamaz halde iken tadilat edilerek eğitime kazandırılmıştır. Yesevi Yardım Hareketi okul içerisinde eksik olan eğitim malzemelerini gidermiş, 125 çocuğun hizmetine sunmuştur. Hali hazırda devam Çobanbey Molla Kasım Köyü’ndeki okul tadilat ve tefrişatında sona yaklaşılmıştır.

Arama-Kurtarma Birimi;

Bünyemizde Arama-Kurtarma ekipleri de kurulmaya başlanmış olup, AFAD koordineli eğitimlerimiz farklı illerimizde devam etmektedir.