Diğer ülkeler ile kıyaslandığında ülkemiz için esas sorunun tütüne bağlı kanserler olduğunu belirten Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, "Ülkemizde kanser verileri uzun yıllar yeterli kalite ve doğrulukta olmamıştır. Sağlıkta dönüşüm programı ile beraber kanser kayıtçılığı üzerine yapılan ciddi yatırımlar neticesinde ülkemiz son yıllarda pek çok uluslararası kurumca da kabul edilen, güvenli kanser istatistiklerine ulaşabilmiştir. Ülke genelinde yıllar içerisinde kanser sıklığında bir artış söz konusudur, ancak bu artışın büyük bölümü kanser istatistiklerinde görülen bu düzelmeye bağlıdır. Özellikle son yıllardaki verilerimiz değerlendirildiğinde ülkemizde de kanserin tüm dünyadaki görülen benzer oranlarda arttığı görülür. Bununla beraber, toplam kanser yükümüz değerlendirildiğinde yine de pek çok ülkenin gerisinden gelmekteyiz. Örneğin meme, kolorektal ve rahim ağzı kanseri gibi pek çok kanser yükünün diğer ülkeler ile kıyaslandığında çok az olduğu görülmektedir. Diğer ülkeler ile kıyaslandığında ülkemiz için esas sorun tütüne bağlı kanserlerdir. Her yıl yeni teşhis edilen 150.000 kanser olgusunun en az 100.000’i direkt olarak sigara kullanımı ile ilişkilidir. Bu nedenle Türkiye için en önemli kanser kontrol yöntemi tütünle mücadeledir. Sadece tütün kontrolü ile ülkemizde görülen kanserlerin üçte ikisinin önlenmesi mümkündür. Türkiye kanser haritası incelendiğinde her yıl yaklaşık 150.000 yeni kanser olgusu teşhis edilmektedir. Erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir. Bölgelerimiz ve şehirlerimiz arasında kanser sıklığı arasında belirgin bir fark söz konusu değildir” ifadelerine yer verdi.

Kanserle mücadelede bilincin önemli olduğuna değinen Saatcı, "Bilmeden mücadele edilemez. Topyekûn mücadele toplumsal bilinçle mümkündür. Kanser oluşumunu tetikleyen faktörler, aşırı kilolu olma, aşırı alkol ve tütün kullanımıdır. İnsanlar bilmedikleri şeylerden korkar. Vatandaşlarımızın kanser hastalığını bilerek gerekli önlemleri almaları yaşam sürelerini ve yaşam kalitelerini önemli derecede arttıracaktır. Kanserden korunmak için dengeli beslenme, aşırı kilodan sakınma, sigara ve alkolden uzak durma, egzersiz yaparak yeterli sebze ve meyve tüketilmesi gerekmektedir. Tıbbın gelişimi ve insanların eskiye oranla daha bilinçli yardım istemeleri pek çok insanımızı kanserden kurtarmaktadır" dedi.

Toplumsal olarak ta yapılması gerekenlere değinen Saatcı,” Çevreyi temizlemek, suyu, toprağı, çevreye ve insan sağlığına uygun hale getirmek ve bunların sıkı denetiminin yapılması da toplumsal bilinç olarak kansere karşı verilen destektir. Ayrıca Dünyada halk sağlığını tehdit eden COVİD-19 salgınından etkilenen, test sonuçları pozitif çıkan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor, bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyor, ölenlere de Allah'tan rahmet ve yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Bu salgından bir an önce kurtulmak için, bu kapsamda alınan tedbirlere azami oranda riayet edelim. Bu dönemde sahanın fedakar, cefakar kahramanları olan sağlık çalışanları için toplum olarak ne yapsak azdır. Sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez. Bu duygu ve düşüncelerle; kansere karşı savaş haftasında özelde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızı, genelde ise tüm vatandaşlarımızı bu hastalığa karşı daha duyarlı ve bilinçli olmaya davet ediyoruz” açıklamalarında bulundu.