Etkinliğe, İŞKAD Başkanı Semrin Kaleli, Başkan Yardımcısı Semra Şahin, UCİM Çorum Temsilcisi Hande Güllü’nün yan sıra derneğin yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda çocuk katıldı.

Etkinlikte açılı konuşmasını gerçekleştiren İŞKAD Başkanı Semrin Kaleli turna kuşunun hikayesine değinerek, “2. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Hiroşima kentine, atom bombası atıldığında küçük bir kız bu şehirde yaşıyordu. Bombanın yaydığı radyasyon yüzünden, Sadako Sasaki lösemiye yakalandı. Uzak doğuluların turna efsanesine göre, kağıttan bin turna kuşu yaparsan dileğin kabul olur. Sasaki iyileşmek için başladı turna origamileri yapmaya.644. turnayı katladıktan sonra, yaşama veda etti. Arkadaşları kalan turnaları tamamlayarak mezarının üzerine serptiler. Uluslararası basında çokça yer buldu bu acıklı hikaye Ve Sasaki bir sembol oldu umut için” dedi.

20 Kasım tarihi, tüm dünyada çocuk hakları günü olarak anıldığını ifade eden Semrin Kaleli, “Çorum İş Kadınları Derneği ve UCİM- Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği olarak, bu yıl, sevgi ve umut temasıyla yola çıktık. Ve medeniyetin başkenti Çorum’dan bir ateş yakmak istedik. Ve niyet ettik bu gün burada çocuklarımızın kalbinden çıkan dilekleri önce semayla buluşturmaya. Daha sonra, minicik elleriyle yaptıkları 1000 kağıttan turnamızı heybemize koyup Ankara’ya ulaştırmaya. Çocuklara güvenilir bir dünya bırakmak yerine, kendini güvende hisseden çocuklar bırakırsak dünyaya, sorun çözülmüş olacak” açıklamalarında bulundu.

Çocuklar vatandır, vatanımıza sahip çıkalım

Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Çorum Temsilcisi Hande Güllü, “Ben burda Çorum halkına Saadet öğretmeni tanıtmak için bulunuyorum. Saadet öğretmen 6 kız çocuğu ile İzmir’in Menderes İlçesi’nde istismara karşı mücadele vermiştir. Çocuk istismarı tüm Türkiye ve dünyanın sorunudur. 66 ilde derneğimiz çocuklara yönelik davaları takip ediyoruz. Bunun yanında çocuklara eğitim desteği veriyoruz. İstismarın önlenmesi için eğitim başlı başına bir çözüm. Çorum’da da derneğin faaliyetlerinin yaygınlaşması için herkesi derneğimize bekliyoruz. Çocuklar vatandır, vatanımıza sahip çıkalım. Turna kuşları vicdanın, merhametin barışın simgesi olsun ihmal ve istismardan çocuklarımızı kollektif bilinç olarak koruyalım” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra dernek üyeleri konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Dernek tarafından turna origamisi yapmak için destek veren okullara plaketleri takdim edildi.Program, çocukların gökyüzüne turna kuşlarını uçurması ve hatıra fotoğrafı çekiminden sonra sona erdi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, çocukların minik elleriyle yaptıkları ve kanatlarına mesajlarını yazdıkları bin adet kâğıttan turna çocuk istismarının önlenmesi dileğiyle Ankara’ya ulaştırılması sağlanacak.