Çorum’da Mecitözü İlçesi'nin Çitli Köyü'nde bir haşhaş üreticisi, eline aldığı tırpanla valilik önüne gelerek eylem yapmıştı. Haşhaş üretimi yapan Eser Can, İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan gelen bildiriyle soluğu Çorum Valiliği'nin önünde alarak tepkisini dile getirmişti.

Çorumlu Çiftçi Eser Can, Duygu Bozkurt'un sunduğu, uydudan yayın yapan Artı TV'ye konuk olarak sorularını yanıtladı.

1000 DÖNÜM HAŞHAŞ İMHA EDİLDİ

Eser Can konu ile ilgili olarak, "Bir tebliğ aldım Jandarma Karakolundan kaçak ekim var diye. Bunun üzerine bende haşhaşıma bakmaya gittim. Benim haşhaşım kaçak falan değil ama imha kararı aldılar. Benimle birlikte çevre köylerden 30 kişinin haşhaşını imha ettiler. Haşhaşları o halde görünce bunalıma girdim. Bunlar milli servet. Ben bunu kaçak ekmedim, sigortasını her şeyini yaptırdım, iki dönüm fazla ektin diyorlar. Ben tapu kadastrodan adam getirip ölçtüremem ki. 20 dönüm tarlam varsa ben bunun içinden 10 dönüm ekmişim. Ama aynı parsel içinde tarlam. Olaylar üzerine kafam döndü. Haşhaşları toplayıp valiliğin önüne gittim. Vali yardımcısı ve diğer arkadaşlar ilgilendiler. Çorum Toprak Mahsulleri Ofisi'ne götürdüler ve orada Çorum'da söküm kararı alınan 100 ila 150 kişiden bahsediliyor. 1000 dönüme yakın haşhaştan bahsediliyor. Bu milli servet 1000 dönüm haşhaş önemli bir miktar.

ÇİFTÇİYE YAZIK DEĞİL Mİ?

İki dönüm yeri fazla ekmişim. Cumhurbaşkanı söyledi 'ekin' dedi, bende ektim. Geçen yıl tanzim satışları kurdular soğan yok diye, bu sene de biz üretiyoruz elimizdeki malı almak istemiyorlar ve imha ediyorlar" dedi.

"Gübrenin ve mazot fiyatlarının arttığını belirten Eser Can, "Ben bu kadar yükün altından nasıl kalkacağım. Tarım kredilere borcum var benim. 20 bin liralık tarlama harcama yapmışım. Yazık değil mi?" açıklamalarında bulundu.

Sunucunun yetkililer sorunların çözümüne dair bir şey söylediler mi? Sorusunu yanıtlayan Eser Can,“Kolluk kuvvetleri karar aldı. Savcılık kararıyla bunu sökme zorundayız' dediler. Hem söküm yaptılar. Hem de Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından haşhaşın hasat edilmesine izin verildi. Şehirdeki vatandaşlar bunu ucuza yesin diye üretiyoruz. Benim amacım burada üretmek. Çevre köylerle 150 dekar alan imha oldu. Bizim haşhaşımız imha olunca, şehirdeki vatandaşa haşhaş yetmeyince dışardan ithal edecekler” diyerek tepki gösterdi.

“ÇİFTÇİNİN İŞİ EKMEK, BÜROKRASİNİN GÖREVİ ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI ÇÖZMEKTİR”

Diğer üreticilerin tepkileri nelerdir? Sorusuna ; “Üreticilerin hepsi benim gibi. Hepsi borçla çalışıyorlar. 150 dönüm alan demek, 7- 8 ton haşhaş demek. Afatlardan, iklim şartlarından geçerek bu aşamaya gelmişim. Haşhaşım mahsul vermiş. Her dereyi geçmişim bürokraside beni boğuyorlar. Çiftçinin işi ekmek. Bürokrasinin görevi çiftçinin sorunlarını çözmektir. Üretileni imha etmek değil. ” dedi.

“KÖYLERDE YAŞAYAN ÇİFTÇİ KALMADI”

Talepleriniz nedir?

“Devlet dese ki çiftçilerin sigortasını ben yatırıyorum köyünüzde kalın şehire gitmeyin dese şehirdeki işsizlik oranı da çözülecek. Şimdi benimde haşhaşımı imha ettiler. Bende çocuklarımı, ailemi alıp şehire gideceğim. 2 bin 300 TL ile geçinemeyeceğim. Ailem dağılacak. Benim sigortamı yatırsa çiftçilik yapsam ve köyümde kalsam. Kötü mü olur? Ülke ‘ye katkı sağlıyorum ben. Köylerde yaşayan çiftçi kalmadı” sözleriyle çiftçilerin sorunlarını hatırlattı.

MAAŞINI BİR GÜN GEÇ ALAN MİLLETVEKİLİ VAR MI?

Eser Can, “Ayrıca 2019'da ektiğim Ayçiçek desteklerini 2020'nin yedinci ayı olmuş yeni ödeme yapıldı.1 sene sonra aldık. Maaşını bir gün geç alan bir milletvekili var mı? Yazık günah değil mi? Tarım politikası böyle mi yönetilir. Biz her taraftan mağduruz. Bakıyorum yanımda bir ilçe tarım var. Ne ziraat odası var ne de herhangi bir yetkili var. Milleti soyup soğana çeviriyorlar. Hakkımızı aradığımızda provokatör diyorlar. Biz kötü oluyoruz. Biz provokatör değil, çiftçiyiz.”