2020 yılı içerisinde Çorum Ticaret İl Müdürlüğü'nün iç ticaret birimi olarak 28/11/2012 tarihli ve 28481 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantılarının ve Bu Toplantılarda Bulunacak Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmeliğin 38 inci maddesi gereğince Çorum’da ve ilçelerde yapılan 51 adet Anonim Şirketlere Bakanlık Temsilcisi görevlendirildiği açıklandı.

İç Ticaret Birimi görevleri ve çalışmaları kapsamında mahkemelere 43 adet cevap yazısı ve diğer müdürlüklerle ilgili 56 adet yazışma yapıldığı ve Çorum merkezinde 30 adet şubelerle birlikte 70 adet A.Ş. kuruluşu yapıldığına dikkat çekildi.

Bununla birlikte Çorum ve ilçelerde 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun 87’ nci maddesi uyarınca Kooperatiflerin her yılın ilk altı ayı içerisinde yapılan genel kurul toplantılarına Ticaret Müdürlüğü tarafından Bakanlık Temsilcisi görevlendirildiği ancak yaşanan Covid 19 nedeni ile 2020 yılında 18 adet Bakanlık Temsilcisi görevlendirildiği genel kurullarını yapamayan Kooperatiflerin genel kurul toplantıları 2021 yılına ertelendiği belirtildi.

“149.900,62 TL HİBE DESTEĞİ VERİLDİ”

Ticaret Müdürlüğü kooperatif çalışmaları kapsamında ilçelerde ve köylerde potansiyel kadın üretimlerini kooperatif çatısı altında birleştirmek üzere girişimci kadınlar ile görüşmeler yapılarak, Tarım İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile üçlü protokol çerçevesinde Düvenci, Eskice, Kargı Yeşilköy’ de bilgilendirme eğitimleri verildiği ve bu verilen eğitimler sonucunda sayısı dört olan Kadın Kooperatiflerinin sayısının 2020 yılı sonu itibariyle 11’e yükseldiğine dikkat çekildi.

2020 yılının Temmuz ayında Bakanlık tarafından Kadın Kooperatiflerine hibe desteğini içeren KOOP-DES programı başlatıldı. KOOP-DES programına Çorum’da bulunan Zerafet Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Mavi Umutlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Sungurlu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi başvuruda bulunmuştur. Zerafet Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi hibe desteği almaya hak kazandığı 149.900,62 TL proje tutarıyla hibe desteği verildiği ve diğer başvuruda bulunan kooperatiflerden Mavi Umutlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Sungurlu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin projeleri 2021 yılında Bakanlık tarafından değerlendirileceği vurgulandı.

2 BİN 170 ADET ŞİKAYET BAŞVURUSU YAPILDI

Çorum İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığıa 2020 yılında toplam 2.170 adet şikayet başvurusu yapıldı. 2020 yılında 21 toplantı yapıldığı ve toplam 2.004 dosya görüşülerek karara bağlandığı başvuruların, 977 adedinin tüketici lehinde, 968 adedi tüketici aleyhinde 59 adedi ise görevsizlik şeklinde değerlendirilerek sonuçlandığı belirtildi.

951 FİRMA VE 3231 ADET ÜRÜN DENETLENDİ

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği gereğince 2020 yılında Ticaret Müdürlüğünce toplam 951 firma ve 3231 adet ürün denetlendi.

Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Çorum Ticaret İl Müdürlüğü olarak 2020 Yılı içerisinde İl Müdürlüğüne yapılan 275 adet şikayetin; 78 adeti eksik bilgi ve Kanun kapsamına girmediğinden işleme alınamamış, 41 adet şikayet ise “Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri” tanımı kapsamında olmadığından diğer kurumlara sevki sağlandı. 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında para cezası uygulanmadı ve 156 adet şikayetin ise işlemleri devam ettiğine dikkat çekildi.

“107 İŞLETMEYE YETKİ BELGESİ VERİLDİ”

“İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında yönetmelik gereğince 2020 yılı içerisinde 205 işletme yetki belgesi talebinde bulunmuş, yönetmelikte aranan şartları taşıyan 107 işletmeye yetki belgesi verilmiş 98 işletmenin başvurusu ise aranan şartları taşımaması nedeniyle reddedilmiştir.

“Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik “kapsamında emlakçılık işiyle iştirak eden ve yönetmelikteki şartlar uygun olanların internet üzerinden TTBS sistemi üzerinden yapılan başvuruların İl Müdürlüğünce değerlendirilerek uygun olan esnaf ve tacirlere İl Müdürlüğünce “Yetki Belgeleri “verildiği bu kapsamda 2020 yılı içerisinde 37 başvuruda bulunulduğu 12 adet başvuruya emlak yetki belgesi verildiği 25 adet başvuruya yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yetki belgesi verilmediğinin altı çizildi.

“Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” gereğince Hal Hakem Heyeti 01.06.2018 tarih ve 34888565 sayılı oluru ile müdürlük bünyesinde kurulduğu ve Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde kurulmuş

“32 ADET GERÇEK VE TÜZEL KİŞİNİN HAL KAYIT SİSTEMİNE KAYDI YAPILDI”

Çorum’da 1 adet toptancı hali ve 33 adet üretici örgütü bulunduğu ayrıca Çorum haline kayıtlı toplam işyeri sayısı 38 olup, 2 adeti OSB de olmak üzere 10 adet soğuk hava deposu mevcut olduğu belirtildi. Aynı Kanun gereği Müdürlüğe 2020 yılı içerisinde 32 adet gerçek ve tüzel kişinin hal kayıt sistemine kaydı yapıldığına dikkat çekildi.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında, Lisanslı Depolardaki ürün miktarının mahallinde tespitinin yapılabilmesi amacıyla, 12/08/2017 tarihinde Konya’da düzenlenen uygulamalı eğitim seminerine Müdürlük personellerinin katılımı sağlandığı, eğitim tamamlandıktan sonra İlimiz Organize Sanayi ve Alaca İlçesinde bulunan iki adet Lisanslı Depoda ayda iki defa olmak üzere, Mahallinde ürün tespiti amacıyla denetim gerçekleştirilmeye devam edildiği belirtildi.