100 bin metrekare alanda, sektöre yön veren bin 200’ün üzerinde markanın katılımı ile gerçekleşen fuar, 14 Mart’a kadar açık olacak. Fuar açılışında konuşma yapan Erdem Çenesiz, Türk seramik sektörünün dünya liginde olduğunu ve 1,2 milyar Dolar’ı aşan ihracatı ile ülke ekonomisine en yüksek katma değeri sağlayan sektörlerin başında geldiğini iletti.

Türkiye Seramik Federasyonunun (TSF) sahibi olduğu, Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) ve CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık iş birliğinde gerçekleştirilen fuarın açılışı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı - Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle,TSF Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, TİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Eşer, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Eremin’in katılımı ile yapıldı.

“Seramik ihracatı % 10 artış gösterdi”

Fuarın açılış konuşmasını yapan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, “Seramik sektörü 2019 yılında 1,2 milyar $ bandını aşarak ihracatta bu gune kadarki en iyi rakama ulaşmıştır. 2020 yılının ilk 2 ayında da ihracatımız % 10 artarak 202 milyon $ kaydedilmiştir. Tum seramik urunleri icerisinde seramik kaplama malzemeleri yilin ilk 2 ayindaki %27 artış ile sektörün en fazla ihracatini yapan alt sektördür” diye konuştu.

Sanayi alanında yerli katma deger rekoru’nun %82 oranıyla Türk seramik sektörü’nün oldduğunu belirten Çenesiz, “Her platformda vurguladığımız yerli katma değer konusunu bu günde hatırlatmak isteriz. Üretiminde tamamen yerli kaynak kullanan ve bu sayede net döviz girişi ile Türkiye’nin cari dengesine pozitif katkı yapan Türk seramik sektörü %82 oranıyla sanayi alanında yerli katma deger rekoruna sahiptir. Son 10 yılda yaratılan toplam 7.5 milyar dolar yerli katma değer seramik sektörünü “ihracatın gizli şampiyonu” haline getirmektir” diye konuştu.

“Seramik sektörü ithalata en az bağımlı olan sektör”

Törende konuşan T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı - Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ise, dünyada yaşanan Corona Virüsü salgınına rağmen Türkiye’de fuarların hızla devam etmesinden dolayı memnun olduklarını belirtti. Dr. Nureddin Nebati, “Hükümet olarak ilk andan itibaren sağlık alanında gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız. Bugün burada yurtdışından gelen insanların sayısında artış olduğunu görebiliyoruz” dedi. İhracatın her zaman ülkeye, iş dünyasına ve üretime katkı anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Nureddin Nebati, geçen yıl 181 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Bu yıl ise ilk 2 ayda 30 milyar doları yakaladık. Bunun anlamı yılsonunda geçen yılın da üzerinde yeni bir ihracat rekoru kıracağımızdır” dedi. Seramik sektörünün ithalata en az bağımlı olan sektör olduğunu ifade eden Dr. Nureddin Nebati, geçen yıl yaşanan sorunlara rağmen cari fazlanın 1,7 milyar dolar gerçekleştiğini, bunda katkısı olan seramik sektörünü emeklerinden dolayı alkışladıklarını söyledi.