“Başarılı olmak için yabancı dil şart”
İmar İskan eski Bakanı, İTÜ Öğretim Üyesi, ÇEKVA Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu mezunu olduğu Gazipaşa Ortaokulu’nda öğrencilerle biraraya geldi.
Çorum’da 1937 yılında doğan, 1943 yılında da 1. Sınıfa 202 numara ile Gazipaşa İlkokulu’na başlayarak 9 Haziran 1948 tarihinde 650 sayılı diploma ve Pekiyi derece ile mezun olan Prof. Dr. Ahmet Samsunlu’nun ismi Gazipaşa Ortaokulu olarak değişen okulda öğretmenler ve öğrencilere konferans verdi.
Okul Müdürü Musa Ediz’in ‘hoşgeldiniz’ diyerek kısa özgeçmişini paylaştığı konferansta kürsüye gelen Prof. Dr. Ahmet Samsunlu öğrencilere önemli öğütlerde bulundu.
Gazipaşa Ortaokulu Konferans Salonu’nda öğrencilerin yoğun ilgisi ve alkışları ile sohbetine başlayan Prof. Dr. Samsunlu, başarılı olmak için yabancı dil ve bilgisayar bilmenin önemine değindi. Ayrıca girişimci ve atılımcı olmanın da gerekli olduğunu söyleyen Samsunlu, kendisinin 75 yaşında olmasına rağmen halen koşturduğunu, çalıştığını, ders verdiğini, kitap yazdığını, devlete ve millete hizmet etmeyi sürdürdüğünü kaydetti.
Hitit Üniversitesi’nde akademik yıl açılışında ilk dersi kendisinin vereceğini anlatarak Çorum için yapılacak her faaliyete koşarak geldiğini açıklayan Samsunlu, “Gazipaşa İlkokulu’nun eski bir öğrencisi olarak sizler benim torunlarım yaşındasınız ama aynı zamanda kardeşimsiniz. Siz de ben de bu okulun talebesiyiz. Sizin yaşınızda beni dinlemek sıkıcı olabilir ama insanlar sizlerin yaşında hayatla ilgili kararlarını veriyorlar. Sizde şimdiden kararınızı vermelisiniz. Bun 8 yaşında iken ne olacağıma karar vermiştim. Annemin tahsili yoktu, babam da İlkokul 3’ten ayrılmıştı. Çorum’da lise yoktu. Eskiden Çorum Ortaokulu’nu bitirenler tahsil için değişik illere gitmek zorunda kalıyordu. Ben de Çorum’dan gitmeye mecburdum. Ortaokulu bitireceğim yıllarda ilk lise açılmıştı. Babam esnaf ve tüccardı. Beni de veliaht olarak görüyordu.
Bir gün Belediye Başkanı’nın yanına gittiğimizde babam bir dilekçeyi kendisine verip 3 adım geriye çekildi. Onu görünce ben de çekildim. O sırada Başkanın yanında bulunan ve kentin tanıdığı 2 yüksek tahsilli insan bacak bacak üstüne atmış oturuyordu. Bu durum bana çok koydu. Ben de bir gün bu odaya gelecek ve ayak ayak üstüne atarak oturacağım dedim. Onun için siz şimdiden kararınızı verin. Hayat boyunca anne babanız her zaman yanınızda olmayacak. Ben Almanya’ya tahsile gittiğimde babam vefat etti. Ailem bana maddi destek olmayı sürdürdü ve ben de verdiğim sözü yerine getirerek en kısa sürede okulumu bitirdim. Kendi kendinize kararınızı verin ve nereye gideceğinizi belirleyin. Rüzgarın önünde bir yaprak gibi oradan oraya savrulmayın. Yapacağınız işi öncelikle kendiniz için yapın ve sevin. Bu okuldan biz 120 kişi mezun olduk ancak 3 tanesi yüksek tahsil yapabildi. Bugüne kadar 25 bin Türk mühendisin ya hocası ya da idarecisi oldum. Kendimiz ve ülkemiz için bir şey yapacak şekilde yetişin. Bugün 2 dil konuşabiliyorum. Siz de en az 1 yabancı dili muhakkak bilmelisiniz. Bir yerde ilerlemek için yabancı dil şart. Ayrıca iyi bilgisayar bilmelisiniz” diye konuştu.
Öğrencilere girişimci ve atılımcı olmaları, arkada kalmamaları konusunda uyaran Samsunlu, “Bugüne kadar ÇEKVA sayesinde 5 bin 500 öğrenciye burs sağladık. Siz kendinize hedef koymayı bilin. Eğer maddi durumunuz yoksa da bir çok kişi ve kurum burslar veriyor. Ben inanıyorum sizin de aranızdan her alanda öne çıkanlar olacaktır. Konuşun, konuşmaktan çekinmeyin. Evde bile lider olun. Devamlı girişimci ve önde olmaya çalışın. Pısırık pısırık arkada dolaşmayın. Her bulunduğunuz yerde gayret gösterin” şeklinde sözlerini tamamladı.
Konuşmasının sonunda alkış yağmuruna tutulan Samsunlu’ya, Okul Müdürü Musa Ediz tarafından kendi dönem arkadaşlarının olduğu kayıt defterinin bir bölümü ve çiçek sunuldu. Samsunlu ise kendisine verilen çiçeği Meltem Ozan isimli öğrenciye vererek annesine götürmesini istedi.
Prof. Dr. Samsunlu, Gazipaşa Ortaokulu’nda daha sonra öğrencilere imza dağıttı.