Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından merkez köy muhtarlarına “Sağlıklı Su ve Su Sanitasyonu” konulu eğitim verildi.
Su kırsal ve kentsel toplumlarda içmede, kullanmada, tarımda, enerji elde etmede ve sanayideki birçok işlemde vazgeçilmez bir kaynak ve hammaddedir ve yaşamsal besinlerin en önemlisidir.
Vücudumuza ihtiyacı kadar temiz ve kaliteli suyu sağlamadan sağlıklı olmak mümkün değildir.
Tüm canlılar için hayati önemi olan su, sağlığımız ile doğrudan ilişkilidir.
Toplumun temel içme-kullanma suyu kaynağı musluktan akan sudur. Bu suyun sağlıklı ve güvenli olması pek çok hastalığın ortaya çıkışını önleyecektir.
Su kirliliği, tüm dünyada ve ülkemizde sağlığı tehdit eden ciddi bir çevre sorunudur.
Toplumun tüm kesimlerine, ihtiyacı ve isteğine göre güvenli ve sanitasyon koşullarına uygun su sağlanmalıdır.
Sağlıklı ve güvenli suya erişim halk sağlığının en temel konularındandır. Dünya Sağlık Örgütü’nün Alma-Ata Bildirgesi'nde (1978) yer alan ve olmazsa olmaz olarak nitelenen minimal sağlık bakımı kavramının sekiz bileşeninden birisi; "temiz su sağlanması ve sanitasyon" dur.
Bu kapsamda Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Çorum merkeze bağlı köy muhtarına “Sağlıklı Su, Su Sanitasyonu” konularında eğitim verildi.
Eğitim Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dilek Somuncu tarafından verildi.
Eğitimde; içme ve kullanma sularının nitelikleri, suyun klorla dezenfeksiyonu ile ilgili uygulamalar, sağlıksız suların riskleri ve sularla bulaşan hastalıklar, uygun su deposunun özellikleri, su deposunun temizlenmesi, sağlıklı ve güvenli suya erişimin sağlanması, su kirlenmesinin önlenmesi, kesintisiz-sürekli klorlamanın sağlanması, klorla su dezenfeksiyonunun üstünlüklerinden bahsedilerek uygun ve uygunsuz su deposu resimleri, köylerde var olan fakat uygun kullanımda olmayan mevcut klorlama cihazlarından örnekler gösterildi.
Merkez köylerin 2015 yılı kimyasal ve mikrobiyolojik uygunsuzluk oranları, bakiye klor yetersizlik oranları harita ve özet tablolar halinde sunularak, sorular eşliğinde eğitime son verildi.