Belediye Meclisi Toplantısında “Mimari Estetik Komisyon Yönetmeliği” görüşülerek kabul edildi.

Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün konuyla ilgili dosyasının mecliste görüşülmesi sırasında bir konuşma yapan CHP Belediye Meclis Üyesi Didem Tokgöz Semiz, Mimari Estetik Komisyonu kurulmasının yerinde bir karar olduğunu belirterek, komisyonun belediye başkanının seçtiği bir başkan, yapı kontrol müdürü ve onun altında çalışan 5 tane teknik personel ile 1 tane de mimarlar odasından 10 yıl tecrübeli bir mimardan oluşacağını, komisyon başkanının oluru ya da olmazı olan bir konuya onun altında çalışanların ters yönde karar veremeyeceği hususunda endişeli olduklarını anlattı.

Didem Tokgöz Semiz, konuşmasında şu konulara değindi:

“Belediyemizin bu çalışmayı yapmasını gerçekten çok taktir ediyorum. Estetik komisyon kurulması gerektiğini ben de bu kürsüde defalarca dile getirmiştim. Belli ki sonunda mevcut yönetim de kentin ne kadar çirkinleştiğini fark etmiş.

Geçmiş dönem belediye başkanının o anki ruh haliyle karar vererek bazen üç ay yeşil, iki ay turkuaz, birkaç ay kahverengi, en sonunda da kül rengiyle yapılan cephe süslemeleriyle hiçbir mimari estetik kaygısı olmadan yapılan binalar türedi.

Bugüne geldiğimizde gerçek manada işleyen bir estetik komisyonu kurulması adına verildiğini düşündüğüm teklifi detaylıca inceledim, belediye başkanının seçtiği bir başkan, yapı kontrol müdürü ve onun altında çalışan 5 tane teknik personel, 1 tanecik de mimarlar odasından 10 yıl tecrübeli bir mimar arkadaşımız olacakmış. Burada sorumuz şu: Komisyon başkanının oluru ya da olmazı olan bir konuya onun altında çalışanlar ters yönde karar verebilir mi?

Ayrıca mimari estetik komisyonundan bahsederken, komisyon üyelerinin inşaat mühendisi ya da mimarlık dışındaki başka teknik personellerden oluşması komisyonun doğru değerlendirme yapmasını mümkün kılmaz, çünkü komisyon üyelerinin çoğunluğunun en azından temel tasarım dersini almış olması gerekmektedir. Bildiğiniz üzere şehir planlama ve de mimarlık odasındaki diğer teknik elemanlar bu dersi almış olamaz, zira böyle bir eğitim sistemimiz yok. Nasıl ki bir diş hekimi karaciğer ameliyatı yapamıyorsa, bir mimarlık ya da şehir plancısı dışındaki teknik personellerin karar verici olması bahsettiğimiz liyakatla uyuşmaz.

Sonuç olarak; düzgün çalışan bir komisyon için en az bir değil, en az yarısının mimar, kalan komisyon üyelerinin de şehir plancısı, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi olması ve 1 tane mühendis temsilci olması gerekmektedir. Ayrıca komisyon, başkanını da kendi içinden seçmelidir.”