Eğitim-İş Çorum İl Temsilciliği, 23 Aralık 1930'da Menemen’de Cumhuriyete karşı ayaklanan gericiler tarafından Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’nin şehit edilmelerinin yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamada, “Kubilay, gericiliğe karşı verilen savaşın simge ismidir. Kubilay olmak, gericilik karşısında gerekirse başını vermek, ama asla eğilmemektir” denildi.
Mustafa Fehmi Kubilay’ın Cumhuriyet'e sahip çıkmak uğruna canını ortaya koyarak, Türk ulusunun gönlünde yerini aldığı vurgulanan açıklamada, “günümüzde de Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Turan Dursun gibi nice Atatürk devrimcisi aynı düşünce tarafından şehit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Eğitim-İş Çorum İl Temsilciliği tarafından devrim şehidi Kubilay ve arkadaşlarının ölüm yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Yüce Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet, karanlıktan aydınlığa, dogmalardan bilimselliğe ve akılcılığa, bağnazlıktan çağdaşlığa, imparatorluktan ulus devlete ve kulluktan yurttaşlığa geçişin adıdır. 
Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılarak, kutsal dini duyguların siyasal amaçlarla kötüye kullanılmasının önlenmesi, Cumhuriyet yönetiminin temel yaklaşımlarından birisi olmuştur.
23 Aralık 1930 günü Menemen'de bir grup gericinin gerçekleştirdiği eylem, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini göstermeleri yönünden ibretle hatırlanması gereken bir olaydır. 
Günümüzde de Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Turan Dursun gibi nice Atatürk devrimcisi aynı düşünce tarafından şehit edilmiştir.
 Eğitim-İş olarak diyoruz ki; her öğretmen bir Kubilay olmalıdır. Bütün eğitim-bilim çalışanları ve halkımız, bağnaz düşüncelerin, kişi, toplum ve devlet yaşamını etkilememesi için duyarlı olmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşatılması için mücadele vermek zorundadır.
Cumhuriyetin kazanımları, Atatürk ilke ve devrimleri için tehdit oluşturan düşünce ve girişimler, ne kadar güçlü görünseler de Türk ulusunun duyarlılığı ve sağduyusu  sayesinde hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Kuşkusuz Türk ulusu Yüce Atatürk'ün aydınlattığı yolda ilerleyecek, cumhuriyetimize, ulusal değerlerimize bağlılığını her koşulda gösterecektir. 
Devrim şehidimiz Kubilay’ı, şükranla ve minnetle anıyor, huzurunda saygıyla eğiliyoruz”