Bilan yaptığı açıklamada, “Ahilik Teşkilatı, Türkler tarafından geliştirilen dini ve iktisadi bir zümre olarak halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen, kendi içinde kuralları olan, özellikle Anadolu'da var olup yaygınlaşan bir örgütlenmedir” dedi.

“Esnafın birlik ve beraberliğini öne çıkararak ahlâkla sanatın ahenkli bir birleşimi olan Ahi teşkilatının kurulmasına öncülük eden Ahi Evran esnaf ve sanatkarlara en güzel istikameti vermiştir” diyen Bilan, “Bu itibarla; kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı ve milli bir birlik olan Ahilik Teşkilatının kuruluşunu yad etmek ve yaşatmak münasebetiyle  Ahilik Haftasını kutlar, esnafımıza bereketli ve bol kazançlar dilerim.

Bu vesile ile de bir iki konuyu açıklığa kavuşturmak isterim nasıl güzel bir laftır  “Kalbini kapını alnını açık tut” Alın açıklığı esnaflık kültürünün olmazsa olmazıdır. Yaptığın iş, sattığın mal, sanatın seni mahcup etmeyecek, kanaatkar ve mütevazi olacaksın diyor. Ahilik geleneğine sahip çıkıyoruz diyenlerin toplumda öyle bir yeri olmalı ki bu geleneği temsil etsin. Bu meziyetlere sahip olmayanların Ahilik Haftası kutlamalarında şov yapması bu geleneğe ve ilkelerine zarar veriyor. Geçen yıl biz Ayakkabı Tamircisi Mustafa Özsakarya kardeşimizi Yılın Ahisi seçerken bu meziyetlerini göz önüne aldık. Toplumda giderek kaybolan ahlaki değerlere vurgu yapmak istedik” ifadelerine yer verdi.

Bilan, “2. bir konuda; Ne diyor Ahilik tanımında  “esnafın birlik, beraberliğini öne çıkaran ahlakla sanatın ahenkli birleşimi” bu hususu çok iyi anlamak gerek yani Ahiliğe sahip çıkan biri görüşüne, duruşuna ,etnik kimliğine göre esnafı bölmez, hizmet götürürken, başkanlarını seçerken siyasi bir yaklaşım içerisinde olmaz. Eğer bu tutum içerisindeyse zaten Ahi geleneğinden olamaz. O nedenle esnafımızı, sanayicimizi bölenlere sesleniyorum lütfen birleştirici olunuz. Kaynaştırın ,eşit muamele edin gönüller alın Kalbiniz, Kapınız herkese açık olsun dürüstçe yaptığınız işlerle de alnınız insanlara karşı açık olsun. Yoksa lütfen toplumun gözünde bu değerlere sahip değilseniz ya da benimsemiyor ve bu ilkeler doğrultusunda davranamıyorsanız Ahilik Haftasında şov yapmayın. Bu değerlere zarar vermeyin. Ahilik milli birliktir ya milli birliği kimseyi ayırmadan sağlayın ya da milli birlikten bahsetmeyin.

3.bir usta çırak ilişkisi ile sanatın ve zanaatın nesilden nesile aktarılmasıdır. Biz bir vakıf olarak bu değerlerin yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. İlgililerden bu zanaat kollarına, sanata destek ve yeni ustalar yetiştirilmesi konusunda daha çok çaba göstermelerini ve bu guruplara kaynak ayırmalarını geleneksel sanatlarımızın da müze ya da benzeri ortamlarda korunarak nesilden nesile aktarılmasını rica ediyoruz. Asıl milli birlik budur. Tüm Esnafımızın  16-22 Eylül Ahilik Haftasını  şahsım ve  vakıf mütevelli heyetimiz adına kutluyorum” açıklamalarında bulundu.