Kadeş Barış Meydanı’da yapılan basın açıklamasına, DİSK Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, EMEK Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Türk İş Çorum İl Temsilcisi Sefer Kahraman, Çorum Belediye-İş Sendikası Başkanı Mehmet Şen, KESK Dönem Sözcüsü Emrah Azapcı, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Tahtasız, CHP Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, CHP yönetim Kurulu Üyeleri, sendika temsilcileri ve STK’lar destek verdi.

Burada işten çıkarılan Ekmekçioğlu Metal İşçileri’ne destek vermek amacıyla konuşan Arzu Çerkezoğlu, “Sendikalı olmak, işine , emeğine sahip çıkmak bu dünya üzerindeki en onurlu şeydir. Ekmekçioğulları Metal A.Ş. işçileri Anayasal haklarını kullanarak Sendikamızda örgütlendiler. Sendikamızın işyerinde toplu sözleşme yapma çoğunluğunu kazanması sonrası sendikamıza üye olan 90 işçi işten çıkarıldı. Korona virüs salgını nedeniyle işten çıkarmalar yasak olduğu için işverenler, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2. maddesini kod 29’u gerekçe göstererek çalışanlarını işten çıkarabiliyor. Ekmekçioğlu’nun patronu da 25. maddenin 2. fıkrasını (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Açıkça işçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiler” dedi.

“İŞÇİLERİN AHLAKINI VE İYİ NİYETİNİ SORGULAMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR”

Ahlak ve iyi niyete uymayan hallerden işçi çıkarılıyorsa işveren bunu kanıtlamak zorundadır. Bu ülkede ölümüne çalışan işçilerin ahlakını ve iyi niyetini sorgulamak kimsenin haddi değildir. Ekmekçioğlu patronuna sesleniyorum bu yanlıştan dönün. Vali’ye sesleniyorum 42 gündür mücadele veren bu işçileri görün. Çalışma Bakanlığına sesleniyoruz, burada yapılan işçi kıyımına sessiz kalmayın. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, bu haksızlığa sessiz kalmayın. İşverenler bu hakkı siyasi iktidardan alıyorlar. Biz ise gücümüzü ve cesaretimizi örgütlü gücümüzden, sendikamızdan, konfederasyonumuzdan DİSK’in onurlu geçmişinden alıyoruz. Biz gücümüzü ve cesaretimizi yoldaşlarımızdan, yol arkadaşlarımızdan, hayatı yeniden üreten ellerimizden, aklımızdan alıyoruz. Yarın işçi arkadaşlarımızla çalışma bakanlığına gideceğiz. Bir kez daha ifade etmek istiyorum, Ekmekçioğlu Metal İşçisi arkadaşlarımız bu mücadeleyi başarıyla sonuçlandırana kadar DİSK olarak bütün örgütlü gücümüzle içi arkadaşlarımızın yanında olacağız. Sonuna kadar bedeli ne olursa olsun birlikte olacağız. İşverenler ve siyasi iktidar sendikalı olmanın anayasal hak olduğunu öğrenecekler ” şeklinde konuştu.