Yayla Haber Yazı İşleri Müdürü Ulaş Odabaş ile bir süre sohbet eden Kubilay Aras, epilepsi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Epilepsi Yaşam Platformu Çorum Temsilcisi Kubilay Araz, “Ülkemizdeki herkesi, epilepsi ve epilepsili ile ilgili bilgilendirmeyi amaçlayan, ülkemizdeki 850 bin epilepsili, 100 bin olduğu tahmin edilen 950 bin kişiyi temsil eden, tek sivil toplum kurumuyuz.19 yıldır imkânsızlıklarla, imkânlar yaratmaya çalışmamız sonunda, halkımız oldukça bilinçlendi ama hâlâ epilepsiyi yeterince bilinmediği için, epilepsiliden korkan, bulaşıcı olduğu hatta cin çarpması olduğu sanılarak toplumdan dışlayan, istihdamını desteklemeyen, fenalaşma esnasında yanlış müdahalede bulunma gibi sorunlarla karşılaşmaktayız. Ne Devlet, ne belediye, ne de özel sektör tarafından destek almayan kurum olmamıza karşın, birçok ilde, birçok kurumla çalışmalar yaparak büyümeye devam ediyoruz. Bizim gibi çalışmalar yapan, hatta yurt dışında ülkesini temsil eden, temsil ederken 162 ülke arasında dereceye giren kurumu desteklememeleri de ayrıca düşündürücü” dedi.

Aras, “Epilepsililerin engel derecelerinin saptanması ve epilepsi nöbetleri bitmiş ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsililerin de ehliyet alma hakkına sahip olması konularını içeren yönetmelik tasarı önerilerimiz, incelemelerden sonra son nokta olan Sağlık Bakan Yardımcısına kadar gitmiş olmasına karşın, korona ile bakanlıktaki çalışmamız durdu. Mağduriyetimizi bildirerek, konunun sonuçlanması için Kamu Denetçiliği’ne taşıdık. Sizlerin de www.ombudsman.gov.tr sitesinden şikayet formu doldurarak; yönetmelik tasarı önerisinin olumlu sonuçlanması için bize destek vermeniz çok önemli. 4 ay içinde, olumlu sonuç bekliyoruz; Epilepsi ve Yaşam Platformu olarak Engelli ve İş Projemizi, Ombudsman’dan sonuç çıkar çıkmaz gerçekleştirip, istihdam sağlamak, ikinci adımımız olacak” açıklamalarında bulundu.

“Bizler dünya çapında ve ülkemizde intiharlarda 1. sırada, işsizlikte ülkemizde 1. sırada olan ve dünyada engel derecesi saptanamayan tek hastalık olarak, zaten yeterince sorunla mücadele ediyoruz” diyen Aras, ”Tüm bunlara rağmen, sizlerden destek de istemiyoruz. Tek talebimiz; köstek olmamanız. Acıyarak, toplumdan soyutlayarak, işe almaktan çekinerek, alınan kişiyi bir nöbetle işten atarak, ne engelli; ne de engelsiz sınıfına koyamayarak bizi engellemeyin! Yaşamınızda karşılaşacağımız olumsuz durum ile sizin de epilepsi adayı olduğunuzu hatırlatıyor, epilepsililerin engellerle engellenmediği, koronasız bir gelecekte buluşmak dileğiyle, saygılar sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yayla Haber Yazı İşleri Müdürü Ulaş Odabaş ise, “Epilepsi hastaları ile ilgili toplumda farkındalık yaratmak adına elimizden geleni yapmaya hazırız” diyerek, Kubilay Aras’a çalışmalarında başarılar diledi.