"Göreve geldiğimiz günden beri 15 milyona yakın yatırım yaptık" diyen Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, “ Göreve geldikten sonra 15 araç, 10 traktör, 3 silaj paketleme makinesi gibi araçlar aldık. Çorum’un en büyük problemi hayvanlardaki tırnak problemiydi. Bununla ilgili bir olarak 600 köyde tırnak bakımı yaptık. Çorum Belediye Başkanımızla görüşeceğiz. Milletvekilimizin de destekleriyle Çorum’un parklarında yer istiyoruz. Çorum’un yöresel ürünlerini pazarlamak için. Biz 13 İlçe 35 araç 60 personelle birliğimizin 65 ton olan sütünü 3 yıl içerisinde 120 tona getirdik. Örnek olarak Alaca’nın Miyane Sultan Köyüne, Mahmudiye ve Kalehisar’a biz tank koyduk. Hiç süt alınmayan köylerden süt aldık. Bu gün Miyane Sultan Köyü’nde 70 kilo ile başladığımız köyde OKA’dan geçen projemizden tank koyduk. O köye ekstradan 70 hayvan girmiş. 1 tona yakın süt alıyoruz oradan. Bu gün Kalehisar ve Mahmudiye köylerimizin arasına toplama merkezi koyduk. O köyde günlük 800 kilo süt toplanıyor. Aylık 55 bin lira civarında para giriyor ve o köy kalkınıyor. Üreticinin alindeki mal para ederse o zaman hayvancılık kalkınır” dedi.

“Hayvancılığın kalkınması için aile kadınlarının sigorta yapılması gerektiğine değinen Yılmaz Kaya, “Hayvancılığın ve tarımın yükünü kadınlarımız çekiyor. Kadınlarımızın sosyal güvencesi olursa hayvancılıkta tarımda kalkınır. Bundan sonra kooperatif kadınlarımızla beraber hangi ilçemizin yöresel ürünü varsa isim patentini alarak Çorum Birlik Süt ve Süt Ürünleri adı altında Çorum’a şubeler açarak hem istihdamı artırıp hastalıktan ari işletmelerimizin ürününü buralarda satarak üretim yapacağız” ifadelerine yer verdi.

“YERLİ IRKI, KÜLTÜR IRKINA ÇEVİRECEĞİZ”

Kaya, “ Hayvancılık Genel Müdürlüğü 100 bin lira para gönderdi. Hayvan varlığı olarak Sungurlu ıslah edilmemiş. Sungurlu’ya 100 bin lira Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak katkı sağlayacağız. 100 bin lira tarım bakanlığımızın veteriner hekimlerimizin ve ziraat odamızın katkısıyla orda 1000 ailenin 1000 büyükbaşta 10 tane köyde Türkiye’ye örnek olsun diye pilot bölge olarak ıslahın amacını ön plana çıkarmak için proje yapacağız. Süt ve et verimini artırmak için yerli ırkı, kültür ırkına çevireceğiz” açıklamasında bulundu.