Yapılan açıklamada, “Çorum’da 14 Hastalıktan Ari İşletme mevcut olup 32 adette başvurusunu yapmış ve test aşamasında olan işletmemiz bulunmaktadır. Ülkemizde 142 Onaylı Süt Çiftliği belgesine sahip çiftlik bulunmakta olup Çorum’umuzda da bu 3 süt üretimi yapan çiftlik; bir ilk olarak, bu belgeleri almaya hak kazandılar. İlimizdeki bu işletmeler, Çiğ Sütün Piyasaya Arz Belgesiyle sağlıklı ve güvenli çiğ süt satışı için gerekli şartları sağlayarak, vatandaşa doğrudan satış yapabileceklerdir” denildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı; ‘İlimizde hayvancılığımızı daha sağlıklı ve sürdürebilir hale getirmek amacıyla yürütmüş olduğumuz Hastalıktan Arilik statüsüne sahip 6 adet olan hayvancılık işletme sayımızı 2019 yılı sonu itibarıyla 16 adet işletmeye çıkardık. Halen 32 adette başvurusunu yapmış ve test aşamasında olan işletmemiz bulunmaktadır. 2021 yılı hedefimiz ise bu sayıyı yüzde yüz artırarak 64 adet işletmeye çıkarmaktır. İlimiz hastalıktan ari işletme statüsünü sevdi. İlimizde hastalıktan ari işletme olmak isteyen yetiştirici sayısının artması ile Çorum İlimiz bölge hayvancılığı için önemli bir merkez olacağı gibi işletme sahipleri de devletimiz tarafından verilen destekler ile gelirlerini artıracaktır” ifadelerine yer verdi.

Orhan Sarı, “Çorum İli hayvancılığını geliştirmek için süt işletmelerinde hastalıktan arilik oluşturmak birinci önceliğimizdir. Bakanlığımızın da Hastalıktan Ari İşletmelere; damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için ari işletme desteklemesi yapılmaktadır. Ari sığır başına ödeme birim miktarı ari hayvan başına 450 Türk Lirası olup, 500 başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise % 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

“Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren diğer işletmelerimizin de biran önce Hastalıktan Ari İşletme Belgesi almak için İl Müdürlüğü’müze başvuru yapmalarını talep ediyorum. Ayrıca yakın zamanda İlklerin Şehri Çorum’umuzda Hastalıktan ari işletmelerden oluşan Çorum’da ilk Ari Köyü’de oluşturacağız” diyen Sarı, Çorum!da bruselloz ve tüberkülozdan ari çiftlik hayvanlarından elde edilen, bakteri sayısının Türk Gıda Kodeksinde belirlenen limitlerin altında olan, herhangi bir antibiyotik kalıntısı içermeyen, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altına soğutulan ve nakil ile satış esnasında bu sıcaklıkta muhafaza edilerek tüketiciye ulaştırılan sağlıklı ve güvenilir süt temininin hedefleri olduğunu belirtti.

Ayrıca, “Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren diğer işletmelerimizin de biran önce Hastalıktan Ari İşletme Belgesi ve Çiğ Sütün Piyasaya arzı için yasal gerekliliklerin sağlaması için İl Müdürlüğü’müze başvuru yapmalarını talep ediyorum” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı; Onaylı Süt Çiftlikleri Hastalıktan Ari İşletme Sertifikasına sahip çiftliklerden oluşmaktadır. Bu işletmeler, hijyen ve hayvan refahı kurallarını uygulayıp , çiğ sütte bakteri, somatik hücre, aflotoksin miktarı, kalıntı miktarlarında Bakanlığımızın belirlediği limitlerin altında olmaları sonrasında bu belgeleri almaya hak kazandılar.Onaylı Süt Çiftliğindeki amaç, çiftliklerin Avrupa Birliği standartlarında süt üreterek "Çiftlikten sofraya” gıda güvenilirliğinin sağlanmasıdır. İl Müdürlüğü olarak işletmelerde Hastalıktan Arilik birinci önceliğimizdir. Hastalıktan Arilikten sonra Onaylı Süt Çiftliklerini çoğaltmamız lazım. Bizim gayretimiz hayvancılığımızı ve süt kalitemizi belgelerle tescilleyebilmektir. Bunu gerçekleştiren işletmeleri tebrik ediyorum. İlimizin tüm işletmelerini de bu standartlara yükseltmek için hep beraber gayret göstermeye davet ediyor ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.