Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 09.09.2013 tarih ve 2013/37 sayılı “Hava Kalitesi Değerlendirmesi ve Yönetimi” Genelgesinde İllerde ölçülen Hava Kirliliği parametreleri değerlendirilerek, yurt genelindeki il ve ilçelerin kirlilik derecelendirmesi yapıldığı ve Çorum'un hava kirliliği yüksek potansiyeli olan iller arasında bulunduğu açıklandı.

Çorum Mahalli Çevre Kurulu'nunise , Vali Yardımcısı Tamer Orhan Başkanlığı’nda Valilik Toplantı Salonu'nda toplanarak hava kirliliğine ilişkin bazı kararlar aldığı belirtildi. 

Alınan kararlar, “2020 yılı için Çorum’da bulunan Sağlık Kuruluşlarının ilgili Belediyelere ödeyeceği tıbbi atık bertaraf ücretlerinin belirlenmesi, Çorum’da 2019-2020 Kış Döneminde Hava Kalitesinin Korunması ve Hava Kirliliği ile mücadele gayesiyle alınacak tedbirler ve uygulanacak yakıt programının değerlendirilmesi, 2019-2024 Temiz Hava Eylem Planının Güncellenmesinin değerlendirilmesi, Sungurlu İlçesine yapılması planlanan ömrünü tamamlamış lastiklerden proliz yöntemi ile elektrik enerjisi üretimi projesinin yer seçimi konusunun değerlendirilmesi” olarak açıklanırken, hava kirliliğine ilişkin şu tedbirler alınacak;

"Çorum Merkez İlçe Sınırları İçerisinde, ısınma amaçlı olarak 2019-2020 yılı kış sezonunda Sınır Değerlerin Aşıldığı (I.Grup) İl ve İlçeler için belirlenen özellikleri sağlayan yerli kömürler kullanılabilecek.

İlimiz Merkez İlçe dışındaki diğer İlçeler, belde ve köylerde ısınma amaçlı olarak 2019-2020 yılı kış sezonunda Sınır Değerlerin Aşılmadığı (II. Grup) İl ve İlçeler için belirlenen özellikleri sağlayan yerli kömürler kullanılabilecek.

İlimizde hava kalitesinin korunup, iyileştirilmesi, insan ve çevre sağlığının korunması amacıyla katı ve sıvı yakıtlara göre daha temiz bir yakıt türü olan doğalgazın konutlarda, işyerlerinde ve sanayide kullanımının özendirilmesi ve teşvik edilmesi çalışmalarının yapılması, ilimiz sınırları içerisinde, ısınma amaçlı olarak kullanılacak yerli, ithal, briket kömürler ile biyokütle briketleri iyileştirme ve paketleme işlemine tabi tutulduktan sonra halkın tüketimine sunulacak.

İlimizde kok kömürler ısınma amacıyla kullanılmayacak, petrol kokunun İlimiz sınırları içerisinde ısınma amacıyla konutlarda, işyerlerinde ve sanayi tesislerinde bulundurulması, yakılması ve depolanması kesinlikle yasak.

Sanayi amaçlı ithal edilen petrol kokunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izin verilen çimento ve modern teknoloji ile donatılmış kireç fabrikaları dışındaki diğer sanayilerde kullanılması yasak.  

İlimizde petrol koku, toz kömür ve kok kömürün ısınma amaçlı olarak açıkta ve /veya torbalı olarak toptan veya perakende satışını yapan, bulunduran işyerleri ve kullanıcılar hakkında herhangi bir uyarıya gerek kalmaksızın yasal işlem yapılacak olup, ilgililer hakkında hem Çevre Kanunu gereğince yasal işlem uygulanacak, hem de savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır, ayrıca tespit edilen petrol koku ve diğer kömürlere el konulacak. 

Fuel-oil, motorin, gaz yağı ve etanol sıvı yakıtlardır. Isınma amaçlı kullanılan ithal fuel-oilin kükürt içeriği maksimum %1 değerini geçemez.

Diğer taraftan, fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin 2012/2858 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde kömürler vatandaşa dağıtılırken; hava kirliliği ile mücadelede başarı ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla başta il ve ilçelerin kirlilik derecelerine göre özellikleri belirlenmiş kalitedeki kömürlerin dağıtılması, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlenen hususlara uyulması gerekmektedir.

Isınmada kullanacak yakıtların yanma verimini arttırmak ve buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltılması için kış dönemi öncesi,kalorifer yakıcıları için Halk Eğitim Müdürlüğü’nce “Kalorifer Ateşçisi Kursları”na devam edilmesi, soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik temizlenmesi, kalorifer tesisatlarının izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması,kazan dairelerinin yeterince havalandırılması ve işletme talimatlarına uygun olarak işletilmesi, soba ve kalorifer kazanlarının kabul edilen standartlara uygun olması,kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması,halkın bilgilendirilmesinin sağlanması önem arz etmektedir".