Kutlamalar kapsamında Çorum Kadeş Meydanı’nda tören düzenlendi.

Törene Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Garnizon Komutanı Per. Albay Ferhat Işık, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı,Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş, gaziler daire amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"Çanakkale’yi geçilmez kılan Sarıkamış’ta dönmeyi düşünmeyen asil ruh bu gün hala diridir"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Mustafa Çiftçi yaptı.

Mustafa Çiftçi konuşmasında, “29 Ekim 1923 ‘te ilan edilen Cumhuriyetimizin 98. Yıl dönümünü idrak ediyoruz. Aziz Milletimizin ve Çorumluların bayramı kutlu olsun. Mondros Ateşkes Anlaşması hükümlerine göre Anadolu’yu işgal edip milletimizi esaret altına almak isteyenlerin planları İstiklal Mücadelemiz ile tarihin çöp sepetine atılmıştır.’ Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır o satıh bütün vatandır. Diyen Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde binlerce şehit verdiğimiz Sakarya’da Dumlupınar’da Gediz’de kazanılan zaferlerle düşmanın 1000 yıllık planının gerçekleşmesine geçit vermemiştir” dedi.

“Emperyalist bir istila ile tarihin nesnesi haline getirilmek istenilen aziz milletimiz maneviyatından ve kendi asli köklerinden aldığı iman, inanç ve güçle küllerinden yeniden doğmuş ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarih sahnesindeki yerini tekrar almıştır” diyen Vali Mustafa Çiftçi, “Tarihimizin doğal seyri içerisinde Osmanlı Cihan Devleti’nin banisi olan Türkiye Cumhuriyeti çoğulcu demokratik yapısıyla bütün vatandaşlarını barış içerinde bir arada yaşatma idealiyle tek millet, tek devlet, tek vatan ve tek bayrak hedefi ile istikbale kararlı adımlarla yürümeye devam edecektir. Yaşadığımız coğrafya zor bir coğrafyadır. Büyük devletlerin sıkıntı ve problemleri de bir o kadar büyüktür. Üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarında şimdiye kadar kaç devlet kurulmuş kaç medeniyet tarihe karışmıştır. Bu topraklarda yaşamanın bir bedeli vardır. Tarihin akışı içerisinde zaman zaman buhranlı dönemler olsa da gelişerek güçlenen devletimiz. Bu gün yine dünyanın itibarlı ve güçlü devletlerinden biridir. Allah devletimizi ebed müddet eylesin ilelebet payidar kılsın diyen hem çok çalışmalı hem de niyazda bulunmalıyız. Millet devlet bütünlüğüyle mutlu ve müreffeh milli değerlerine bağlı insanların hep birlikte barış içinde yaşadığı ülkemizde her türlü zorluğun üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Gözünü Türkiye’ye dikmiş ümidini memleketimize bağlamış mazlumların duasıyla bu gün bizi biz yapan değerlerimizi daha da yüceltmeli İstiklal Mücadelesinde olduğu gibi tek yürek tek ses olmalıyız. Çanakkale’yi geçilmez kılan Sarıkamış’ta dönmeyi düşünmeyen asil ruh bu gün hala diridir. Cumhuriyetin ilan edilişinin 98. Yıl dönümünü tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını Cumhuriyetin kuruluşunda emeğini esirgemeyen devlet ve siyaset adamlarımızı minnetle anıyorum. Bu vatan için canını, kanını esirgemeyen tüm şühedaya Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize hayırlı ömürler temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Ardından Çorum Halk Eğitim Merkezi tarafından folklor gösterisi, Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından akrobasi gösterileri yapıldı. Çorum Belediyesi Mehter ekibi ve okçuluk gösterileri törene renk kattı. Kortej geçişiyle tören sona erdi.