Çam açıklamasında şöyle dedi:

“25 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2061 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, kamuda istihdam edilen tüm işçilere –taşeron işçiliğinden kadroya geçenler dahil- 31 Ocak Cuma günü, çalışanlar arasında “ikramiye” olarak bilinen “ilave tediye”nin birinci yarısı ödenmiş, ikinci yarısı ise Ramazan Bayramı öncesinde 22 Mayıs 2020 Cuma günü ödenecektir.

Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan ilave tediye (ikramiye) ödemeleri 1956 tarihli 6772 sayılı Yasa kapsamında yapılmaktadır. Yasa gereği her yıl iki Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmaktadır. İkinci Cumhurbaşkanlığı kararı Kurban Bayramı öncesinde yayımlanacak ve Kurban Bayramı arefesinde ve Aralık ayında yapılacak ilave tediye ödemelerinin tarihi belirlenecektir.

Kamuda çalışan işçilere 1956 tarihinden beri ikramiye ödenmektedir. Halen toplu sözleşme veya Yüksek Hakem Kurulu Kararı ile ödenen ikramiyeler hariç olmak üzere, kamu işçileri Cumhurbaşkanlığı Kararı ile her biri yarım aylık ücretleri tutarında 4 adet ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir.

Kamu işçilerine –taşeron işçiliğinden kadroya geçenler hariç- Mayıs ayı içinde toplu sözleşme uyarınca 854 TL tutarında “Denge Ödeneği” de ödenmiştir.Yetersiz olmakla birlikte, ayrım yapılmaksızın tüm emeklilere de yılda iki kez 1000’er TL tutarında ikramiye verilmesi memnuniyet vericidir.Kamu kurum ve kuruluşlarında işçilerle birlikte çalışan, çoğu kez aynı odayı paylaşan memurlara ise yasal hakları olmasına rağmen ikramiye ödenmemektedir.Devletin bu ayrımcılığının izahı yoktur.Memurlar olarak bu haksızlığa ve ayrımcılığa isyan ediyoruz.Devlet, çalışanları arasında ayrım yapmamalıdır. Memurlara üvey evlat muamelesi yapılmasından vazgeçilmelidir

CUMHURBAŞKANINA 13. BAŞVURUMUZ

Tüm siyasi partilerle, TBMM grup başkanvekilleri ile defalarca görüştük, konuyu anlattık, memurların taleplerini ilettik.BASK olarak, Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde -Başbakanlık dönemindeki başvurularımız hariç- 14 Mayıs 2020 tarihinde 13. başvurumuzu yaptık.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 28 inci maddesinde “toplu sözleşmenin kapsamı” başlığı altında görüşülecek konular arasında “ikramiye” hakkı bulunmasına, memurların 19 yıllık toplu pazarlık sürecinde, ikramiye hakkı ne görüşme masasına getirilebilmiş ne de toplu sözleşme metinlerine girebilmiştir.

Yetkili sendikaların bu aymazlığının iktidarlar tarafından istismar edilmesi ve ikramiye hakkının görmezden gelinmesi vicdanları rahatsız etmektedir.

ÇÖZÜM 6772 SAYILI YASA DEĞİŞİKLİĞİNDE

4688 sayılı Yasada yer alan memurlara ikramiye hakkının toplu pazarlık yöntemiyle alınamayacağı, sözde ve sahte sendikaların bu konuyla ilgilenmedikleri, yetki el değiştirmediği sürece sorunun çözülmeyeceği de anlaşılmaktadır.

Bu nedenle sorunun çözümü için defalarca Sayın Cumhurbaşkanı ve siyasi partilerin TBMM grup başkanvekillerine yazılı başvuruda bulunarak, 6772 sayılı Yasanın memur ve sözleşmeli personeli de kapsayacak şekilde değiştirilmesini, memur ve sözleşmeli personelin kapsama alınmasını teklif ettik.

Bu haklı talebimizin hayata geçirilmesi, anılan yasa değişikliğinin bir an önce yapılması, 6772 sayılı Yasa kapsamında memur ve sözleşmeli personele de ilave tediye ödenmesini bekliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanının ve siyasi partilerin, memurların bu haklı sesine kulak vermelerini istiyoruz.

Unutulmamalıdır ki, Devletin asli ve sürekli görevleri günün her saatinde, ülkenin en ücra köşesine kadar ve gerektiğinde canı pahasına kamu görevlileri tarafından yerine getirilmektedir.

Koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu görevlilerinin gerektiğinde nasıl hayatları pahasına çalıştıkları bilinmektedir. Buna rağmen Devletin ayrımcılık yapmasının izahı yoktur.

3 Milyon 250 bini aşkın memur ve sözleşmeli personel adına talebimizi bir kez daha yineliyor, konunun her aşamada takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.