Arazi Toplulaştırma ile arazi parçalılığının minimum düzeye indirildiğini ya da tamamen ortadan kaldırıldığını, taşınmazlara yönelik hisse problemlerinin çözüldüğünü, Dikdörtgen veya kare şeklinde ideal parsel şekilleri oluşturulduğunu, her parselin yola ve varsa sulama kanalına sınır yapıldığını, taşınmazlara yönelik drenaj problemlerinin çözüldüğünü, ulaşımdan dolayı meydana gelen yakıt ve zaman kayıplarının giderildiğini, sınırlar birleştirildiği için kullanılabilir tarım alanlarının arttığını, meralar ve hazine arazilerinin mümkün mertebe bir araya toplanarak daha rantabl kullanım sağlandığını kaydetti.

Alaca’ya bağlı 3 mahalle ve 18 köy, Çorum Merkez ilçeye bağlı 1 belde ve 11 köy, Mecitözü ilçesine bağlı 8 köy, Bayat ilçesine bağlı 5 köy, İskilip ilçesine bağlı 3 köy, Uğurludağ ilçesine bağlı 4 köyde proje yürütüldüğünü anlatan Süleyman Ateş, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesinde karşılaşılan sorunları ise şöyle sıraladı:

“Çiftçimizin geleneksel olarak sahip olduğu toprağa bağlılığından dolayı değişiklikleri kabullenmemeleri.

Miras hukukuyla ilgili işlemlerin vatandaşlarımız tarafından zamanında yerine getirilmemesinden dolayı çözülmemiş mülkiyet sorunları.

Proje alanında çiftçinin sabit tesis olarak kabul ettiği ancak projede karşılığı olmayan yapıların olması. (mezar, keson kuyu, kulübe)

Çiftçilerin ben duygusunu ön planda tutarak baskı kurmaları ve ısrarlı haksız talepleri projeyi içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Proje malikten ziyade parsel özellikleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir.