2019 yılının Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan, toplamda bugüne kadar 188 bin 433 kişiye bulaşan koronavirüs, 7 bin 500 kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye’de vaka sayısının 47’ye çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler genişletiliyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü 81 ilin Valiliklerine koronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge gönderildi. Genelgede dün itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacağı bildirilmişti.

Çorum’da da önlemler her geçen gün daha da artıyor. Çorum Belediyesi ve Çorum Valiliği, tüm kurumlarda dezenfekte çalışmalarına devam ederken tüm toplu etkinlikler ya iptal ediliyor ya da ileri bir tarihe erteleniyor.

Genelgenin yayınlanmasının ardından Çorum esnafı da talimatlara uyarak özellikle insan sirkülasyonun fazla olduğu kafeterya ve kıraathaneleri kapattı. AHL Park Alışveriş Merkezi’nde, Dr. İlhan Gürel Caddesi’nde Gazi ve İnönü Caddeleri’nde esnaf kapısına kilit vurdu.

Ayrıca Gazi Caddesi’nde bulunan bazı kafeteryalar, öğle saatlerine kadar hizmete devam etmeyi tercih etti. Vatandaşların şikayeti üzerine kafeteryalara giden polis ekipleri, talimatlara uymaları konusunda yetkilileri uyararak kafeteryaları kapattı.

KARANTİNAYA UYMAMANIN SONUCU HAPİS

Öte yandan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, karantinaya uymamak gibi halk sağlığını tehdit eden davranışların ceza kanuna göre suç olduğunu bildirdi. Bakan Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sevdiklerimiz ve ülkemizin iyiliği için resmi makamların önerdiği tedbirlere titizlikle uyulmalıdır. Karantinaya uymamak gibi halk sağlığını tehdit eden davranışlar ceza kanunumuza göre suçtur. Ceza korkusuyla değil, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için lütfen azami dikkat” dedi.