Bu istatistiklere göre ülke genelinde bulunan 1milyon 958 bin 727 adet tescilli traktörden 42 bin 291 adedi Çorum’da bulunduğu ve ülke genelinde tescilli traktör sayısında Çorum ili 14’ üncü sırada yer alığı açıklandı. Çorum’da bulunan toplam taşıtın %24’ ünü traktörlerin oluşturduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Traktör kazalarının ülke genelinde en çok meydana geldiği iller arasında Çorum 11’ inci sırada yer almaktadır. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan ilimizde yukarıdaki verilerden de anlaşılacağı üzere trafik kazalarında traktör ve tarım araçlarının önemli bir paya sahip olduğu görülmektedir.

Meydana gelen traktör kazaları incelendiğinde;

Kazaya karışan traktör sürücülerinin çoğunlukla genç tecrübesiz ya da refleksleri azalmış yaşı ilerlemiş sürücüler olduğu,

Traktörlerin kullanım amacı dışında kullanılarak imkan ve kabiliyetlerine uygun kullanılmadığı,

Traktörlerin düzenli bakım ve muayenelerinin yaptırılmadığı,

Traktörlerde yeterli ışık donanımı ve yansıtıcı (reflektör) gibi donanımların eksik olduğu,

Kaza sonrası ölüm ve yaralanmaların ise “Kabin ve Robs Demiri” olmayan traktörlerin devrilmesi sonucu traktör altında kalınmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Bölgemizde hasat döneminin başlamasıyla traktörlerin ve biçerdöverlerin karayollarında kullanımı artığından Çorum İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Trafik Timlerince traktör ve biçerdöver denetimlerine ağırlık verilmiştir. Özellikle hasat döneminde yoğun olarak görüldükleri karayollarında, eksik güvenlik donanımı ve tehlikeli şekilde yük yükleme nedeniyle büyük tehlike oluşturan traktör ve biçerdöverlerin oluşturduğu kazaları en aza indirmek amacıyla Jandarma Trafik Timlerimizce çiftçilerimiz, hasat zamanı tarlada, köylerde ve karayolunda ikaz edilerek alınacak tedbirler hakkında bilgilendirilmektedir."