Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2012 yılı Özürlüler Destek Programı proje teklif çağrısını açıkladı.
Çorum Valiliği’nden yapılan açıklamada; Özürlüler Destek Programı’nın ilk uygulamasının 2011 yılında gerçekleştirildiği, bu kapsamda Çorum’da 2 projenin desteklendiği hatırlatılarak, “ÖDES 2012 Yılı Uygulama Usul ve Esasları’nda belirtildiği şekilde, ÖDES kapsamında Proje Teklif Formuna uygun olarak hazırlanacak proje tekliflerinin proje yürütücüsü kurumlar tarafından 2012 Yılı Ekim ayının sonuna kadar Valiliğimize iletilmesi beklenmektedir” denildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından özürlülüğün önlenmesi ve özürlü bireylerin toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca birçok kurum ve kuruluş tarafından da son zamanlarda gerçekleştirilen projelerle bu çalışmalar desteklenmektedir. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü faaliyetlerin ve olağan görevlerinin yanı sıra, ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçların karşılanabilmesi için daha esnek proje geliştirilebilecek ve uygulanabilecek bir yapıya gereksinim duyulduğundan, valiliklerin doğrudan sorumlu olduğu, projeye dayalı olarak ihtiyaçların kısa sürede giderilmesi amacıyla hazırlanan Özürlüler Destek Programı’nın (ÖDES) ilk uygulaması 2011 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Çorum İli’nde de 2 proje desteklenmiştir.
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerde özürlülerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine ve özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan ÖDES’in 2012 yılında da uygulanması için 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6260 sayılı 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunuyla ödenek tahsis edilmiştir. Bu çerçevede; projeler ile yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumun özürlülük ve özürlüler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının artırılması, özürlülerin psikososyal ve tıbbi rehabilitasyonunu sağlamayı amaçlayan projeler ile özürlülük nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, özürlülük oranının azaltılmasını ve özürlülüğün etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan faaliyetlerin desteklenmesi öngörülmektedir.
ÖDES 2012 Yılı Uygulama Usul ve Esasları’nda belirtildiği şekilde, ÖDES kapsamında Proje Teklif Formuna uygun olarak hazırlanacak proje tekliflerinin proje yürütücüsü kurumlar tarafından 2012 Yılı Ekim ayının sonuna kadar Valiliğimize iletilmesi beklenmektedir. Valiliğimiz tarafından projelerin, ÖDES’in amaçlarına uygunluğu, proje formatına uygunluğu, aynı hedef kitlesine yönelik benzer projelerin olmaması, başka bir finansman kaynağına sunulan ve/veya başka bir finansman kaynağından desteklenen projeler olmaması ve ildeki özürlü bireylerin ihtiyaç ve öncelikleri bakımından değerlendirilmesi sonucunda uygun bulunan proje teklifleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na iletilecektir.
Projelerin süreleri bir yılı aşmayacaktır. ÖDES ödeneğindeki sınırlılık dikkate alınarak projeler için alt sınır 10.000 TL, üst sınır 100.000 TL olarak belirlenmiştir. 2012 Yılı ÖDES Projeleri Teklif Çağrısı ile ilgili detaylı bilgilere ve gerekli dokümanlara
http://www.ozida.gov.tr/odes/odes_2012/ internet adresinden ulaşılabilmektedir.”