Köy girişine levhası dikildi. İlk olma özelliğinden dolayısıyla bir program düzenlendi. Programa Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Genel Meclis Başkanı Osman Günay, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Çıplak, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serdar Doğan, Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanı Birol Alanbay ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı katıldı.

Programda bir konuşma yapan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi “İlimiz sanayi tarım ve hayvancılık konusunda ülkemizde önemli bir yere sahip, bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz, büyükbaş hayvanlarda hastalıktan ari köyün sertifikalarını veriyoruz. Ben buradan Tarım Orman İl Müdürlüğü'nü ve Tolamehmet Köyü üreticilerini tebrik ediyorum. Bu köyün hastalıktan ari olması bir emeğin ve sabrın ürünüdür. Bu köyümüz diğer köylerimize de inşallah örnek olacaktır. Ülkemizde genetiği yüksek ve sağlıklı hayvanların bulunduğu bir il olduğumuz bu çalışmalarla göstermemiz lazım. Böylece hayvancılıkta damızlık materyal talep edilen bir il olmalıyız” dedi.

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Sarı ise “Bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu köye iki yıl uğraş verdik, sonunda bütün hastalıklardan temizlenmiş 381 büyükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Artık Çorum'da işletme bazlı arilikten köy bazlı ariliğe geçmemiz gerekiyordu. Bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlimizde yaptığımız çalışmalarla iki yılda ari işletme sayımızı yüzde 600'e çıkardık. Burada göstermiş oldukları gayretlerden dolayı teknik personelimi tebrik ediyorum. Önümüzdeki yıllarda da bu ariköy sayılarını artırmayı hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Tolamehmet köyündeki ari işletmeler gezilerek programa son verildi.