AK Parti MKYK Üyesi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan toplantıya katılarak Mısır Silajı Paketleme işlemlerini yerinde inceledi. Ceylan, “Mısır silajı daha önce ilkel koşullarda yapılıyordu. Şimdi çiftçimiz paket halinde silajını alıyor” dedi.

Toplantıya, “ AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal,, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Osman Günay, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Cıplak, Pankobirlik Başkanı Ahmet Pehlivan, Koyun Keçi Yetişitircileri Birliği Başkanı Birol Alanbay, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı da katıldı.

Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, “ 2017 göreve geldiğimizde Türkiye’nin hayvancılığının en büyük eksiğinin kaba yem olduğunu, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirttik ve bu yönde çalışmalar yaptık. 2018 yılında ilk 500 kiloluk paketlemeyle 390 bin lira destek alarak bu yola baş koyduk. Bir önceki birliğimiz 3 dönümde faaliyet gösterirken bugün 35 dönüm birliğimizin alanına sığmıyoruz. 3yılda bu seviyeye geldik. Bu seneki işlediğimiz mısır 5 bin 500 dönüm. İki makineyle biçimini yaptığımız ve 30 bin tonla, Çorum Damızlık e Sığır Yetiştiricileri Birliği Türkiye’de önemli bir yerde. Kaba yemi fazla yediren üreticimiz 1 litre sütü 2 liraya mal ediyorsa yüzde 25 yüzde 30 girdi maliyetlerinden dolayı sütün maliyeti bin 400 veya bin 500 liraya düşüyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çorum’a katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

Kaya açıklamasının devamında, “Bu sene yonca ile ilgili büyük bir sıkıntı vardı. Kilosunu 950 veya 1 liraya aldığımız yonca Arap ülkelerine satılıyordu. Milletvekilimiz Ahmet Sami Ceylan’ın girişimleriyle bu sorun çözüldü. Yurt dışının kaba yemine Türkiye’nin ihtiyacı var. Samanın 300 liradan 1 liraya çıktığı yerde bizim yoncamız dışarı giderse bize çok büyük maliyet artışı sağlıyordu. Onu da durdurdular. Vekilimizden bir isteğim var. Yonca slaj ve kesif yemde girdi maliyetlerimiz arttı. 1 Litre sütte 770 lira üreticiye maliyet bindirdi. Acilen Ulusal Süt Konseyi’nin toplanıp bakanımız ile görüşülüp süt fiyatlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Desteklerinizi bekliyoruz. Çorum’da alternatif ürün ekimi oldu şu anda 5 bin dönüm civarında pancar, sulu tarımdan yararlandık. Mecitözü’nde 2 bin dönüm mısır ekildi. Küçük bir Amasya Suluova olacak inşallah. Sulu tarıma geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BİRLİĞİN ÇİFTÇİYE HİZMETİ YÜZDE YÜZ”

AK Parti MKYK Üyesi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, “Hayvancılıkta en önemli maliyet yemdir. Yemi ne kadar ucuza mal edersek çiftçimiz o kadar çok kar eder. Daha önce ilkel yöntemlerle kuyuların içerisinde silaj yapılıyordu.2018’de makine 600 bin liraya bu makineyi alarak bismillah dedik. Burada silajın malzemesi buradan makineler aracılığıyla paketleniyor. Çiftçimizde buradan paket halinde silajını alıyor. Maliyetine çiftçimize bu hizmet sunuluyor. Birliğimiz kar amacı gütmüyor. Bu da girdi maliyetlerini minimize ediyor. Çiftçimizin kar etmesini sağlıyoruz. Birliğin çiftçiye hizmeti açısından yüzde 20’lerden yüzde 100’lere geldik” şeklinde konuştu.