Cansuyu, Etiyopya’daki savaş mağdurlara yönelik yardım çalışması başlatan ilk uluslararası kuruluş oldu.

Nerede bir acı nerede bir ıstırap varsa orada olmayı kendisine amaç edinen dernek, son olarak Doğu Afrika’nın en büyük ve en kalabalık 2. Ülkesi olan Etiyopya’daki muhtaç aileler için acil yardım organizasyonu düzenledi. Dernek, 1 yıldır merkezi hükümet ve ordu ile ülkenin kuzey eyaletlerinden biri olan Tigray merkezli TPLF (Tigray People's Liberation Front/Tigray Halkı Özgürlük Cephesi) güçleri arasında devam eden iç çatışmalar sonrası; evlerin, araçların talan edildiği ve halkın büyük bir mağduriyet yaşadığı Etiyopya’ya ulaştı. Bir yılı aşan çatışma ve savaş döneminde bölgeyi yakından takip eden ve farklı eyaletlerden sivil kuruluşlar ile sürekli irtibatta olan Cansuyu Derneği, gerekli hazırlıklar sonrası bölgeye bir acil yardım ekibi göndererek ülkede savaştan etkilenen sivillere yönelik çalışma başlatan ilk uluslararası kuruluş oldu.

15 bin savaş mağduru Etiyopyalıya 1 aylık gıda yardımı yapıldı

Başkent Addisababa’da çeşitli görüşmeler ve planlamalar yapan Cansuyu ekibi, ülkenin Amhara Eyaleti’ne bağlı Wollo bölgesinde acil insani yardım kapsamında gıda paketleri dağıtıldı. İçerisinde 1 ailenin 1 aylık ihtiyacını karşılayacak gıda paketleri, Wollo bölgesinde bulunan Dessie, Kombolcha ve Bati şehirlerinde zor şartlar altında yaşayan 9 bin Etiyopyalıya ulaştırıldı. Ayrıca bölgedeki çatışmalar etkilenen bir diğer bölge olan Afar eyaletinin sınır hattındaki Dewe bölgesinde de 6 bin mağdura acil yardım paketleri ulaştırılarak toplamda 15 bin savaş mağduru Etiyopyalı yiyecek temini sağlandı.

Yetim çocuklar giydirildi

yardım çalışmaları gıda dağıtımları ile sınırlı kalmayan Cansuyu, Wollo Bölgesi’ne bağlı Kombolcha ve Bati şehirlerinde iç savaş mağduru onlarca yetimin yüzünü güldürdü. Türkiye’deki bağışçıların emanetleri olan ayakkabı ve kıyafetlerden oluşan hediyelerle yetim çocuklar giydirildi.

Kurbanlar kesilerek etleri bin kişiye dağıtıldı.

Wollo bölgesinde Türkiye’den hayırseverlerin emanetleri olan adak, akika ve şükür kurbanları da kesilerek etleri bin muhtaca dağıtıldı.

İç savaşın yaralarını sarmaya gayret ediyoruz

Gerçekleştirilen organizasyon ve bölgedeki durum hakkında açıklamalar yapan Cansuyu Çorum il temsilcisi Emrah Öztekin; Etiyopya’da 1 yıldır süren iç savaş sonrası bölgedeki halkın zor durumda olduğunu ve Cansuyu olarak yaraları sarmaya gayret ettiklerini söyledi. Değirmenci: “Cansuyu Derneği olarak kriz bölgelerini önceleyerek yurt içindeki ve dünyanın dört bir yanındaki muhtaç kardeşlerimizin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Şimdi de 1 yılı aşkın süredir iç savaşlar neticesinde büyük bir krizin yaşandığı Etiyopya’dayız. 2020 Kasım’dan bu yana Afar ve Amhara eyaletleri bölgesel ordularının da dahil olduğu bir şiddet sarmalı içerisinde ve oldukça fazla kayıp verdi. Silahlı tarafların kaybının yüzbinler ile ifade edildiği bu çatışma ortamında, sivil kayıpların net bir rakamı maalesef mevcut değil. Politik çekişmeler ve bölgesel silahlı faktörler sebebiyle uluslararası kuruluşlar da uzun süredir bu bölgelere neredeyse hiç insani yardım ulaştıramıyor. Cansuyu olarak, Etiyopya’daki savaş mağdurlara yönelik yardım çalışmalarımızı başlatan ve bölgeye ulaşan ilk uluslararası kuruluşuz. Buradaki kardeşlerimize Türkiye’den hayırseverlerin emanetleri olan acil insani yardımlarımızı ulaştırdık. Yetimlerimize hediyeler verdik ve bağışçılarımızın emanetleri kurbanları keserek etlerini dağıttık. Bölgede Türkiye’den Cansuyu Derneği aracılığıyla gelen bu yardım oldukça olumlu karşılandı. Bölge resmi otoriteleri teşekkürlerini Cansuyu Derneği şahsında tüm Türkiye’ye iletirken zor dönemlerinde Cansuyu Derneği acil yardımları ile yüzleri gülen savaş mağduru siviller de memnuniyetlerini dualar ve teşekkürler ile ifade ettiler. Bu hayra vesile olan bağışçılarımızdan Allah razı olsun. İnşallah bölgedeki yardımlarımız devam edecek.” dedi.