Çorum’da Mevlana İlkokulu bahçesinde Atatürk büstü kaidesinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk, Öğün, Çalış, Güven” sözünün bir kısım harflerinin silinmesi basında geniş bir şekilde yer aldı.

Yapılan haberler üzerine Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin olarak Atatürk büstü kaidesinde yer alan yazıların yenilendiği ve okul yönetiminin uyarıldığı açıklandı.

ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ BİLE KENDİLERİNE GÖRE DÜZELTTİLER
Ancak bahse konu olan büstte yer alan yazıdaki, “Öğün” kelimesinin “Övün” olarak yazılması dikkatlerden kaçmadı. Türkiye’nin eğitim yuvaları olan okullarda böylesi bir yanlışın görülmesi eğitim kalitesini sorgulattı.

Hemen hemen her okulun Atatürk büstünde yer alan, çocukluğumuzdan bu yana sıkça duyduğumuz “Türk; öğün, çalış, güven” sözündeki “öğün” kelimesi çoğu zaman yanlış yorumlanıyor ve anlaşılıyor. Öz Türkçe bir sözcük olan “öğün” aslında “öğ” sözcüğünden türetiliyor. Bu sözcük ise “akıl - us” anlamına geliyor. Sözcüğe Atatürk’ün getirdiği ve o dönemlerdeki kullanımıyla dile getirdiği “-ün” eki ise “akıllan, aklını kullan” anlamı kazandırıyor.

Yani “Türk; öğün, çalış, güven” sözündeki “öğün” sözcüğünün anlamı, “övün” sözcüğüyle aynı değil. Ayrıca bu anlamla birlikte tümcenin anlamı da çok farklı bir biçime geliyor:

“Türk; Öğün (aklını kullan), çalış, güven”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk