Hayati Çam yaptığı açıklamada, “Çorum Valiliği İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü 30/03/2020 tarih ve 4201 sayılı yazı ile resmi taşıtlar dışında engelli ve birim amirlerine Valilik önünde park edebilmelerine izin verilmiş ancak diğer personel kapsam dışı bırakılmıştır. Birim amirlerine ayrıcalık tanınmıştır” dedi.

Çam açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Yine Çorum Valiliği İdari Hizmetler Şube Müdürlüğünce 28/01/2020 tarih ve 1448 sayılı yazıları ile birim amirlerine ayrı yerde ve masalarına servis yapılmak suretiyle protokol yemek yeri oluşturulmuş ancak diğer personel yemek yiyebilmesi için dinlenme süreleri içerisinde dakikalarca ayakta beklemeye mahkum edilmiştir. Kast sistemi uygulamaya konulmuştur.

Cumhurbaşkanlığının talimatıyla Adalet Bakanlığı koordinatörlüğünde Özgür Birey, Güçlü Toplum; Daha Demokratik Bir Türkiye söylemi ile İnsan Hakları Eylem Planı hayata geçirilmesine başlanılmıştır. İnsan Haklarının temeli eşitliktir.

Anayasamızın X. Kanun önünde eşitlik 10. Maddesinde Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. (Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…) kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. hükmü bulunmaktadır.

İslam’da insan hakları kavramı eşitlik ve adalet ilkeleri ile birlikte düşünülmektedir. İnsan haklarının tanınmasında Müslüman-gayrimüslim, zengin-fakir, âmir-memur herkes eşittir. Can, mal, namus, akıl ve dinin korunması açısından insanlar arasında eşitlik ilkesi esas kabul edilmiştir. İslam ülkesinde herkesin canları, malları, namusları, dinleri ve akılları koruma altındadır. Adalet ilkesi ise ehliyet ve liyakat göz önünde bulundurularak uygulanır. İnsanlara görev verilmesinde eşitlik değil, adalet ilkesi esas alınır ve layık olana görev verilir. Kur’an-ı Kerim’de emanetlerin ehline verilmesi yani kamu görevlilerinin belirlenmesinde adalete göre hareket edilmesi emredilmektedir. Müslümanları namaza çağrısı olan ezan Mekke de ilk Müslüman olan 7 kişiden biri köle olan Bilal Habeşi tarafından okunmuştur.

Avrupa tarihinde ilk insan hakları metni 1215 tarihli Magna Carta’dır. Bu belge ile İngiltere’de Papa III. Innocent, Kral John ve baronlar aralarında yetki paylaşımı yapılmış, bu arada sıradan insanlara da cüzi bazı haklar tanınmıştır.

02.11.2000 tarihli ve 24218 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "İnsan Hakları Kurullarının Görev, Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik' hükümlerine dayanarak, ülkemizde insan haklarının korunmasını sağlamak ve insan hakları ihlallerini önlemek için gerekli araştırmaları yapmak ve bunların sonuçlarım yetkili mercilere bildirmek, toplumu ve uygulayıcıları eğitmek, konu ile ilgili Devlet Bakanlığınca verilen görevleri yerine getirmek amacıyla Valilik ve Kaymakamlık bünyesinde İnsan Hakları İl ve ilçe Kurulları oluşturulmuştur.

Valilik yemekhanesi ve Valilik önüne araç park etme konularında ayrımcılığa son verilmelidir. Ayrımcılık yapılacaksa Kadınlar, Yaşlılar, engelliler ve harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için yapılmalıdır. Aksi halde İl İnsan Hakları kurulunu bünyesinde bulunduran Çorum Valiliği insan hakları konusunda inandırıcılığını kaybedecektir.”