Bayrak, “Dernek, şube ve federasyonların, 2019 yılı gelir-gider ve diğer kurumsal bilgileri içeren beyanname süresi başlamış olup en geç Nisan ayı sonuna kadar bildirilmek zorundadır. Yönetim kurulu başkanları kendilerine Müdürlüğümüzce verilen şifre ve parolayı kullanarak DERBİS üzerinden elektronik ortamda vereceklerdir. Bir önceki yılın gelir-gider hareketleri mukayese yapılarak mali bilgilerin doğruluğu önemli olmakla birlikte, faaliyetler, vergi kimlik numarası, adres ve bağlı tesis, taşınmaz mal gibi diğer bilgilerde önem taşımaktadır. Beyannameyi gerçeğe aykırı bildirmek ve yasal süresinde bildirmemek hususunda gerekli adli ve idari işlem uygulanmaktadır” dedi.

VERGİ KİMLİK NUMARASI ÖNEMLİ

Bayrak, “Her dernek şube ve federasyonun, potansiyel vergi kimlik numarası (VKN) alması da zorunluluktur. 2020 yılı itibari ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)’ne esnaf, sanatkarlar ile dernek ve vakıfların da dahil edilmesi düzenlemesi getirilmiştir.

MERSİS numarası da VKN (vergi kimlik numarası) üzerinden verildiğinden, derneklerin VKN almaları zorunludur. Yapılan teyitlerde bazı derneklerin VKN bilgilerinin sistem üzerinde eşleşmediği; uzun adı, kısaltma gibi yazım hatalarından dolayı örtüşmediği görülmektedir.

Bu nedenle, derneğin tüzüğünde ve kuruluşunda belirtilen isimle, vergi dairesinden alınan belge ve kayıtlarda aynı ismin yazılması gerektiği önem arz etmektedir.

Ayrıca, kendilerine uyarı yazısı gelen derneklerin VKN bilgileri doğru şekilde DERBİS’e işlenmeli diğer yandan ilk defa VKN alacakların ise dernek adının her kuruma aynı beyan edilerek işlem tesis edilmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.