Vali Mustafa Çiftçi açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca 2017 yılı Eylül ayında başlatılmıştır. “Sıfır Atık”; kaynakların verimli kullanılması ile birlikte israfın önlenmesini, atık oluşumunun azaltılmasını ve oluşan atığın kaynağında ayrı toplanarak geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir atık yönetim felsefesidir” dedi.

“Dünya nüfusundaki hızlı artış ile birlikte sanayi ve ekonominin gelişmesi beraberinde, tüketimi ve sınırlı kaynaklarımıza olan ihtiyacı artırmış, doğal kaynaklarımızı daha verimli kullanma ihtiyacını doğurmuştur” diyen Vali Mustafa Çiftçi, “Atıkların bilinçli bir şekilde yönetilmesi kaçınılmaz olduğundan, geri dönüşüm ve geri kazanım olmaksızın bertaraf edilen atıklar, hem çevresel boyutta hem de enerji kaynağı kayıpları anlamında dünyamızı tehdit etmektedir.

Sıfır Atık Projesinin 2023 yılına kadar aşamalı olarak tüm Türkiye’de hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Sıfır atık projesinin yaygınlaşması ile birlikte, israfın önüne geçilmesine, maliyetlerin azaltılmasına, verimliliğin artmasına, çevresel risklerin azaltılmasına ve toplumumuzda çevre koruma bilincinin gelişmesine katkı sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Çiftçi, “2018 yılı itibariyle Valiliğimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) bünyesinde sıfır atık birimi kurulmuş ve başta Valilik binamız olmak üzere sıfır atık projesine başlanmıştır. İlimizde başlatılmış olan Sıfır Atık Projesi kapsamında İlimizde yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile okullarımızda öğrencilerimize eğitimler verilmiş olup, süreç içerisinde gerekli bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Sıfır Atık Projesi Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri belirlenmiş, çalışma odak grupları oluşturulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşlarının Sıfır Atık Bilgi Sistemine kayıtları ile mevcut durum analizleri yapılmış ve bu doğrultuda gerekli teçhizat ve malzeme ihtiyaçları belirlenerek tamamlanmıştır.

İlimizde Sıfır Atık Yönetim Sistemini tamamlayan kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere toplamda 460 bina/yerleşke için Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi düzenlenmiş olup, İlimiz proje kapsamında başarılı iller arasına girmiştir” açıklamasında bulundu.