Araz gazetecilerin toplumda önemli bir yeri olduğuna değinerek, “Gününüz kutlu olsun. Bu anlamlı günde sizlerin yanında olmak mutluluk verici. Gazeteciler toplumun gözü, kulağı sesidir. Bizim de sesimiz oldunuz” dedi.

Epilepsi ve Yaşam Derneği’nin kuruluş hareketini başladığına değinen Kubilay Araz Epilepsi Bileziği hakkında bilgi verdi.Araz, “Nöbet uyanlarının sinirlerde hissedilmesi, bunun beyne gitmesi, beynin komut verip epilepsilinin birkaç saniye düşünüp; ne yapması gerektiğine karar vermesi, belki yarım dakika, belki bir dakikayı alır. İşte şimdi yeni bir ürün geliştirildi. Bileğimize takılan bu bilezik ile hemen sinirler uyarılıyor ve bizim otokontrolünüz için oluşan süre uzamış oluyor; 3 dakikayı bile bulabiliyor! Bu da daha bilinçli bir harekette bulunmamızı sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Araz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

Dicle Üniversitelinde kardiyoloji ile ilgili çalışma yapılırken, epilepsi nöbetlerinde kalp hızı değişkenliği olduğu fark edilerek, epilepsi ile ilgili bu ürün ortaya çıkıyor. Niyet kardiyoloji; sonuç nöroloji! TÜBİTAK ve D. Ü. Teknokent desteği ile bu yürüyen projeye biz de epilepsilileri, basını bilgilendirme konusunda, gerekirse daha farklı çalışmalarla destek vereceğimizi söyledik. Bu ürünün en güzel tarafı, ı/elen nöbet ile ilgili gerekli verilerin sinirlerden doğru bir şekilde tespit ederek, nörologlara ulaşması. Nöbeti tarif etmek de zor, gelen nöbetin beynin hangi bölgesini etkilediğini tespit etmek de! İşte bu bilezik, birçok kişiye yarar sağlayacak. Bilezik motor türü nöbetlerde kullanılıyor. (Motor nöbet, beynin ön kısmını etkileyen hareket bozuklukları olan nöbetlerdir.

Sıçrama, başını çevirme, kolunu kaldırma gibi bir de her gün, 1-1.5 saat, bileziğin şarj edilmesi gerekiyor. Şarj edilirken nöbet gelirse, tabi nöbetin tespiti mümkün değil! Bu nedenle bileziği, gece nöbet geçirenler gündüz, gündüz nöbet geçirenler gece şarj edecekler!

Nörolog, bilgisayar mühendisi ve gazeteci ile görülürken, 'gerekli denemeler yapıldıktan sonra, verim alınırsa, bu bileziklerin ücretsiz olması konusunda da gerekli mercilere görüşebiliriz' dedim. Haya* kalitesini bir çıta daha yükseltebilirsek; re mutlu bizlere... Zaten erken tespit hem hastanın rahatsızlığına erken tanı, hem Devlet'e daha az EEG, IVIR, BT çekimi sonucu daha az maliyet, hem de toplumda sağlık ve yasam kalitesinin yükselmesi olmaz mı? Tabi önce deneme, sonra karar!