Gül mesajında, “Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadeleyi başlatmak için maiyeti ile birlikte Samsun’a ayak basışından bu yana 101 yıl geçti. 30 Ekim 1918’ de imzalanan Mondros Mütarekesi savaşın galiplerine Osmanlı ülkesinde güvenlikleri için gerekli gördükleri her yeri işgal olanağı sağlıyordu.

Yıldırım Orduları Grup Komutanı Mustafa Kemal Paşa, Mütareke hükümlerine göre Osmanlı Ordusu’nun dağıtılarak, askerin terhisine karar verilmesi üzerine 10 Kasım 1918’ de Adana’dan İstanbul’a hareket eder. 13 Kasım 1918’de tren Haydarpaşa’ ya ulaştığında Mustafa Kemal acı bir sürprizle karşılaşacaktır:1915’te Çanakkale’de geçit verilmeyip yüz geri edilen müttefik donanması Mondros Ateşkes’i gereğince ellerini kollarını sallayarak Marmara’dan İstanbul’a girmektedir” dedi.

İlyas Gül, “İçlerinde Yunan zırhlısı Averof’un da bulunduğu 55 parçalık düşman donanmasının Boğaz’a yerleşip demirlemesi 3-4 saat sürer. İstanbul halkı acı ve utanç içinde başkentlerinin işgalini seyrederken azınlıklar çılgınca alkışlamakta, işgalcilerin bayraklarını yüzyıllarca yan yana barış için de yaşadıkları Türk komşularının gözlerine sokarcasına sallamaktadırlar! İşyerlerini, evlerini, semtlerini bu mutlu günün şerefine süslemekte, 29 Mayıs 1453’ün intikamının alınması şerefine zafer alayları düzenlemektedirler!Mustafa Kemal Paşa acıyla izlediği bu gösterişli demir atma töreninden sonra karşıya geçerken Yaveri Cevat Abbas’a gemileri göstererek şöyle diyecektir: Geldikleri gibi gidecekler!” ifadelerine yer verdi.

“İstanbul’da hükümette görev almaktan tutun da gazete çıkarmaya, makaleler yazmaya, bu yolla kamuoyu duyarlılığı yaratmaya kadar bir yığın çaba sonucu işgalcilerin gölgesinde bir direniş örgütlemenin mümkün olamayacağı anlaşılmıştır” diyen Gül, “Tek çare Anadolu’nun bağrına, Mustafa Kemal’in deyimiyle milletin sinesine dönüp, özverisine, savaşçılığına, yetenekli komutanlar yönettiğinde mucizeler yarattığına defalarca tanık olduğu Mehmetlerin önüne düşmektir!İşgal altındaki başkentin karamsarlık, teslimiyet yayan havasından uzaklaşıp, Türk milletinin yazacağı bağımsızlık destanının yaşanacağı Anadolu’ya yöneliş kararıyla 16 Mayıs’ta İstanbul’dan başlayan yolculuğun ilk adımı 19 Mayıs 1919'da Samsun’a çıkarak atılacaktır.

Ordusunu, silahını, erzakını, temsilcilerini, önderlerini, milletin el ele, omuz omuza yarattığı bir mucizenin işaret fişeğidir 19 Mayıs. Ambarındaki zahiresini, ayağındaki çarığı, sırtındaki giyimini, ahırındaki koşumunu, gelinlerin boynundaki takıları, genç kızların sandığındaki çeyizlerini, Mehmetlerin soylu kanını analarının ak sütü gibi helal ettikleri bir kutsal kavganın sonunda kazanılacak İstiklal’in başlangıcıdır 19 Mayıs!Çorum TÜRKAV, ülke bütünlüğünün, Korunması ve kollanması gereken bu müstesna günlerde, Türk kahramanların emanetinin savunulmasında üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle mücadeleyi sürdüreceğini kamuoyuna saygıyla duyurur.Yaşasın Cumhuriyet yaşasın, Yüce Türk Milleti” ifadelerine yer verdi.