DEVA Partisi Çorum İl Başkanı Orhan Vargeloğlu “Uçuş moduna alayım derken, ülkemizi uçak moduna aldılar. Tüm dünya ile iletişimimizi, bağlantımızı kestiler” dedi.

DEVA Partisi Çorum İl Başkanı Vargeloğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal 132 gün sonunda görevinden alındı. Beş yıl için seçilen bir başkan, 132 gün gibi bir sürede görevden el çektirilmiştir.  Bu şekilde ekonomide istikrar olur mu?

Yetti mi? Yetmedi…

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın başkan yardımcılığını yaptığı Kadın ve Demokrasi Derneğinin de (KADEM) desteklediği  İstanbul Sözleşmesi  bir gece operasyonu ile fesih edildi ve bunlar alışkanlık haline gelen gece modunda yapıldı. Bu ülke bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyor.

Cumhurbaşkanının İstanbul Sözleşmesini İptal Etme Yetkisi Yok!

İstanbul Sözleşmesi’nin yasama yetkisi gasp edilerek, Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesi uluslararası hukuka ve anayasaya aykırıdır. Cumhurbaşkanı’nın tek başına İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme yetkisi yoktur.

Anayasanın 90. maddesinde bir anlaşmanın yürütme organı tarafından imzalanmasından sonra TBMM tarafından çıkarılacak bir kanunla onaylanacağı veya reddedileceği öngörülmüştür.

Bu nedenle, İstanbul Sözleşmesi’nin Anayasa’nın 90. maddesi gereğince öncelikle TBMM tarafından bir kanunla geri alınması, ardından ise onaylamayı yapan Cumhurbaşkanı’nın onaylama işlemini bir karşı işlemle geri alması gerekmektedir. Her iki işlem iç hukuk gereğince usulen tamamlandıktan sonra uluslararası yükümlülük gereğince sözleşmenin 80. maddesi kapsamında öngörülen geri çekilme usulleri tamamlanabilir.

“Bu Güzel Ülkeye Yazık Etmeyin”

Mevcut hukuk sistemi içinde Cumhurbaşkanı’nın 9 No’lu kararnamesine dayanarak fesih yetkisinin kullanıldığı iddiası da hukuken kabul edilemez. Cumhurbaşkanı’nın, meclisin işlemi olmaksızın tek yanlı bir idari işlemle sözleşmeyi feshetmesi mümkün değildir. Bu durum usulen ve esasen kabul edilemez.

Ve diyoruz ki: Bu güzel ülkeye yazık etmeyin, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğini gasp etmeyin. Meclisi yok saymayın.