Söyleşide Gazeteci Merve Kayış, “Gazetecilik ve Yazarlık” üzerine bir sunu yaparken, Gazeteci Muhammed Muttalip Yalçın ise, asrın felaketinde deprem bölgesindeki izlenimlerini gençlerle paylaştı.

6 Şubat 2023’te tarihinde ülkemizin en büyük felaketlerinden birini yaşadığını hatırlatan İhlas Haber Ajansı Çorum Muhabiri Muhammed Muttalip Yalçın,“Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğünde yaşanan iki büyük deprem, son yüzyılın en büyük depremleri olarak kayıtlara geçti. Birgün önce sokaklarında çocukların oynadığı, geceleri sokakların ışıl ışıl parlayan şehirler depremle birlikte birer enkaza dönüştü. Yerle bir olmuş binalar, göçük altında kalan insanlar, gözyaşı, umut, yarım kalan hayaller hepsi bir aradaydı.

Gazeteciler deprem bölgesine yardım çalışmaları ile birlikte ilk intikal eden gruplardan biri oldu. Dolayısıyla bütün süreci de çok yakından gördük. Şahit olduk. Bizlerde bölgede arama kurtarma ekipleri, ilk yardım görevlileri gibi travmaya maruz kaldık. Hem bizim açımızdan hem depremzedeler açısından zor bir süreçti” dedi.

“7'DEN 70'E MÜTHİŞ BİR DAYANIŞMA SERGİLEDİK”

Türk milletinin 6 Şubat’ta dünyaya örnek bir dayanışma sergilediğini dile getiren Yalçın, “Türk milleti zor zamanlarda el ele, yürek yüreğe verip kenetlenerek birbirine, ışık hızıyla sahip çıkıyor. Müthiş bir “zor zaman refleksi”yle hareket edebiliyoruz. Türk milleti asrın felaketi olan Kahramanmaraş depreminde devletiyle el ele yaraları sarabilmek için 7'den 70'e müthiş bir dayanışma sergiledi. Depremin meydana geldiği andan itibaren devlet bütün imkanlarını seferber etti. Devlet ve millet el birliğiyle hızlıca bölgedeki depremzedelerin başta gıda ve sığınma olmak üzere ihtiyaçlarını karşılama noktasında hızlı bir refleks ortaya koydu”

Yaşadığımız felaketi fırsat bilen bazı çevreler maalesef toplumun devlete karşı güven duygusunu sarsmak, bireyleri yalnız ve çaresiz hissettirmek ve toplumsal travmayı artırıp kitlesel olarak bölgede kaos çıkarmak için yalan haberlerle algı operasyosyonu yaptığını anlatan Yalçın, “Değerli gençler sosyal medyada toplumda infial uyandıran bir haberle karşılaştığınızda lütfen önce bu haberin kaynağına iyi bakın. Doğruluğunu sorgulayın.  Aksi takdirde birlik ve beraberliğimize kast eden ve toplumsal barışın altını dinamitleyen bu kirli güruhun tuzağına düşeriz. Bu ne bize, nede ülkemize bir fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları toplantısı yapıldı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları toplantısı yapıldı

“ÖZELLİKLE KIZLARIN TOPLUMDA BÜTÜN ALANLARDA VAR OLMALARI GEREK”

Öğrencilerle biraraya gelen Merve Kayış, basının etik ve ahlak yasalarını ve afet anında doğru haberleşmenin önemine değindi.

Kayış toplumsal konulara da dikkat çekerek, “Gazeteci demek sadece yazı yazmak demek değildir. Toplumun tüm dinamiklerini iyi gözlemleyerek doğru bilgiyi halka ulaştırabilen demektir. Yöneticiler ve halk arasında köprü oluşturabilen insan demektir. Gazeteci tarihe tanıklık eder ve bulunduğu alanın tarihine yazdığı haberlerle imza atar. Bunu yaparken olumlu veya olumsuz tüm şartlarda amaç doğru bilgiyi halkla buluşturup olayların normale dönmesini kolaylaştırmayı sağlamaktır. Yazmak bir eylemdir, fakat doğruyu objektif bir şekilde yansıtmak gazeteci olarak toplum adına bizim yüklendiğimiz bir misyondur” açıklamalarında bulundu.

Merve Kayış yazarlık ve toplumsal konulara ilişkin bilgiler paylaşarak, Türk gençliği olarak özellikle kızların toplumda bütün alanlarda var olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Kayış ve Yalçın program sonunda, Yurt Yönetim Memuru Göksu İnce’ye teşekkür etti.