Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Kasım 2020” sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Ankete göre koronavirüs vaka sayısı yüzde 300 arttı. Ankete göre sadece aile hekimliği verilerinde Türkiye genelinde günlük vaka sayısı 47 bin 629’a, İstanbul’da günlük vaka sayısı 12 bin 631’e ulaştı.

TTB’nin online olarak gerçekleştirdiği basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Alican Bahadır, TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel ve TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı katıldı. 

Toplantının açılışını yapan Dr. Nuri Seha Yüksel, TTB olarak alınması gereken önlemleri her fırsatta dillendirdiklerini ancak önlemlerin etkin biçimde alınamaması sonucu ürkütücü bir tablo ile karşı karşıya kalındığını söyledi.

Dr. Alican Bahadır ise "Öyle bir noktaya geldik ki her 10 dakikada bir vatandaşımızı koronavirüs nedeniyle kaybediyoruz" dedi. 

Dr. Kazım Doğan Eroğulları da “Maalesef salgının kontrolünü kaybettik. Suçu ve sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanına yıkan, ikinci basamakta, yani tedavi edici hekimlikle karşılanan bir pandemi ile mücadele anlayışı başarılı olamayacaktı ve olamadı da” diye konuştu.

“HASTALARIN ÇOĞU KENDİ ARAÇLARIYLA HASTANELERE GİTMEK ZORUNDA KALIYOR”

Dr. Emrah Kırımlı, vaka sayılarının 3 kat artarak yaklaşık 500 bin COVID-19 hastası olduğunu söyledi. Kırımlı, “Orta şiddette hastalar ya da semptomları ağırlaşan hastaların evlerinde ne yapacağını bilmez halde kaldıkları katılımcıların yazdıklarından anlaşılmaktadır. Acil müdahale gerektiren hastalar ne yapıyor diye sorduğumuzda çözüm olarak gelen yanıtlarda, hastaların yüzde 60’ı kendi araçları ile hastaneye gittiğini öğrendik. Filyasyon ekipleri ve aile hekimleri ne kadar çabalarsa çabalasın 1,5 milyona yaklaşan vaka ve temaslı sayısıyla baş edebilmenin zor olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İSTANBUL, BURSA, ANKARA, İZMİR, ANTALYA VE GAZİANTEP VAKA SAYISININ ARTTIĞI KENTLER

Aile Hekimliği Pandemi Anketi Kasım 2020” sonuçlarını ise Dr. Emrah Kırımlı paylaştı. 73 ilden 1270 aile hekiminden alınan veriler şöyle:

"-Vaka sayısı yüzde 300 arttı. Eylül ayına göre dört katlık bir artış var.  

GÜNLÜK VAKA TÜRKİYE’DE 47 BİN, İSTANBUL’DA 12,6 BİN

-Sadece aile hekimliği verilerinde Türkiye genelinde günlük vaka sayısı 47 bin 629’a, İstanbul’da günlük vaka sayısı 12 bin 631’e ulaştı.

-Aile hekimi başına 59,59 hasta ve 19,79 COVID-19 hastası düştü. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep artışın en fazla olduğu kentler oldu.

-Aile hekimlerinin %91’i vaka sayılarının arttığını, sadece yüzde 4’ü vaka sayılarının azaldığını söyledi.

-Vaka sayılarının artmasıyla telefonla izlem oranı yüzde 76’dan yüzde 66’ya geriledi.

-Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları arasında COVID-19 geçirenlerin oranı bir ayda yüzde 41’den yüzde 50’ye çıktı…

-Hiç tükenmişlik hissetmediğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 2’de kalırken; arada sırada tükendiğini hissedenlerin oranı yüzde 32, tükenmiş hissedenlerin oranı yüzde 66, tamamen tükenmiş hissedenlerin oranı %18 oldu.

EK ÖDEME UMUDU BİLE KALMADI

-Aile Hekimlerinden ek ödeme alabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 8’de kalırken, yüzde 58’i ‘Hayır’ yanıtı verdi.”

Kaynak: Oda TV