Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ çalışmasını yayınladı. Rapor, Türkiye’nin dört yıllık hava kirliliği ve bu kirlilikten kaynaklanan önlenebilir can kayıpları verilerine odaklanıyor.

Rapora göre, Türkiye’de hava kirliliği, yeterli veri olan 51 ilin yüzde 98’inde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır değerlerinin üzerinde gerçekleşti.

ÇORUM'DA EN KİRLİ BÖLGE BAHABEY VE MİMAR SİNAN

Rapor'da Çorum için kullanılan ifadeler ise okucuları dehşete düşürdü;

- 300 gün boyunca kirli hava soluyan Iğdır’da; maksimum ölçüm 418,61 μg/m3’e ve Çorum’da da 309,08 μg/m3’e kadar çıkmaktadır. Listedeki diğer illerde de 200 μg/m3 civarında seyretmektedir.
- Çorum ise yüzbinde nüfusta hava kirliliğine atfedilen ölüm hızının en yüksek olduğu il olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi ise Çorum’da hem PM2.5 kirliliğinin hem de 30 yaş üstü nüfusta ölüm hızının fazla olmasıdır.
- incelendiğinde; Iğdır, Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş, Çorum, Amasya, Manisa, Erzincan, Osmaniye gibi illerdeki 15 istasyonda, 2019 boyunca yaşanan yüksek hava kirliliğinin aynı zamanda tüm yıla yayılan bir sorun olduğunu görülebilir.
- Çorum'da ki ölümlerin %22'si hava kirliliğinden

Kara rapora ulaşmak için tıklayınız