Covid-19 Salgınında yüksek risk grubuna giren 65 yaş üstü ve kronik hastaların Aile Sağlığı Merkezleri önünde saat 05.00’den akşam saat 17.00’e kadar beklemesi Covid-19’a ve bu nedenle gerçekleşen ölümlere açık davetiye çıkarıyor. Halk, Aile Sağlığı Merkezleri kapısında sıra çilesinden sonra Covid-19 riski ve Zatürre Aşısı bulunmamasının  krizi ile savaşıyor.

İki hafta önce Aile Sağlığı Merkezleri tarafından günlük 50 doz uygulanabilen şu an sadece hasta bebeklere uygulandığının altı çizilen Zatürre Aşısı için 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar Covid-19 riskine rağmen sırada bekliyor. Ancak vatandaşların uygulayıcı kurumlar tarafından oyalandığı belirtiliyor. 

Çorum’da yeterli miktarda bulunmayan aşının eczanelerde bulunmaması, risk grubunda bulunan vatandaşların gerekli aşı temin edilmediği ve uygulama bir sisteme oturtulmadığı için isyanına neden oluyor.

Çorum’un normalleşme sürecinden sonra riskli iller grubundan yüksek riskli iller grubuna alınması halk tarafından huzursuzluğa neden olurken yetkililer ise süreç hakkında yapılan açıklamalarda halkın gerekli önlemleri almadığını, maske ve mesafe kullarına uymadıklarını dile getiriyorlar. Zatürre Aşısı’nın Çorum’da yeterli miktarda bulunamadığına ilişkin yetkililer tarafından yapılan bir açıklama yok. 

Görülen bu manzaralar karşısında yetkililerin gerçekten gerekli önlemleri titizlikle yerine getirip getirmedikleri akıllarda soru işaretleri uyandırıyor. Ayrıca 65 yaş üstü ve kronik hastalara uygulanan Zatürre Aşısının uygulanış şeklinin  ve bulunamamasının halkın sağlığını hiçe saydığı ve Covid-19’un yayılmasına davetiye çıkardığı gözlemleniyor.

“KORONAVİRÜS AŞISI BULUNSA, MİLLET SIRADA AŞI İÇİN ÖLÜR”

Konu ile ilgili açıklama yapan ve ismini vermek istemeyen vatandaş, “ Biz 65 yaş üstü ve kronik hastalara Zatürre Aşısı yapıyorlar. Ama buraya gelip bu sırada bekletiyorlar. Hepimiz risk grubundayız. Yetkililer bir önlem almıyorlar. Ancak halk maske takmıyor ve mesafe kuralına uymuyor diye bizi suçluyorlar. Yapılacak olan aşıyı burada bu insanlar akşama kadar beklemek zorunda mı? Çok mu zor 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlıkları olan insanları tespit edip randevu sistemine koyarak aşıyı tamamlamaları. Koronavirüs aşısı bulunsa, millet sırada aşı için ölür. Biz virüs olalım ve ölelim diye uygulanan bir sistem bu.” dedi. 

“AŞI YOKSA YOK DEYİN!”

Yetkililerin önlem almadıklarından yakınan başka bir vatandaş ise “Bize aşı yapacaklarsa ben evimden niye çıkıyorum. Arasınlar beni bugün aşın yapılacak desinler bende geleyim. Biz sabahın 5’inden beri burada bekliyoruz. Bu bize reva mı? Sağlıkta devrim yaptık diyorlar hangi devrim. Sağlıkta devrim mi? Rezalet mi? Belli değil. Biz kuyruklarda ölüme terkediliyorsak devrim falan dinlemem. Kime aşı yaptıkları belli değil. Birkaç kişiye aşı yapıp aşı bitti diye gönderiyorlar. Aşı yoksa yok deyin!” açıklamalarında bulundu.

“VALİ TRAFİK DENETLEMİŞ, AŞIYI DA DENETLESİN”

Üç gündür Zatürre Aşısı olamadığına değinen bir vatandaş ise, “Yetkililer nerede? Gazetelerde televizyonlarda halk düğüne gidiyor diyorlar, düğün yapılmasına kendileri izin veriyor. Halk tatile gidiyor diyorlar bankalar tatil kredisi veriyor. Biz bir aşı için kuyruklar oluşturuyoruz. Şimdi kuyruk oluşturduk diye de bizi suçlasınlar. Vali her yeri denetliyor. Helikopterle trafik denetlemiş. Trafik te önemli denetlesin orda da can kaybı yaşanıyor. Ama buradaki oluşabilecek can kayıplarını görmezden gelmesinler. Vali trafik denetlemiş, aşıyı da denetlesin. Halk kuyrukta virüs olup ölecek. Aşı getirtsinler de biz de kurtulalım” şeklinde konuştu.