Öorum merkez Kızılpınar Köyü’nde geleneksel olarak düzenlenen Fasulye Şenliği, bu yıl yine oldukça coşkulu geçti.

Türk Halk Müziğinin sevilen sanatçısı Mustafa Özarslan ve Çorumlu sanatçıların sahne aldığı şenlikte alanı dolduran birlerce kişi unutulmaz bir gün yaşadı.
Kızılpınar Köyü Muhtarı Ekrem Uyar, Dernek Başkanı Menduh Günen ve köy halkı tarafından organize edilen şenliğe, çok sayıda kurum ve firma da sponsorluk desteği verdi. Şenlik, coşkulu ve görkemli olduğu kadar olgunluk içerisinde geçti.

Gazeteci Servet Seyfettin Mete’nin sunduğu şenlikte kendine özgü söylediği türkülerle milyonlarca hayranı bulunan ünlü sanatçı Mustafa Özarslan’ın yanı sıra Nergiz Ay, Tuğçe Kılıç ve Tuncay Turna sahne aldı. 

Tüm katılımcılara bölgenin meşhur fasulyelerinden yapılan yemeklerin ikram edildiği şenlikte ağalık ve fasulye yarışmaları da düzenlendi.

EN GÜZEL FASULYEYİ SATI TURNA YETİŞTİRDİ

Kızılpınar bölgesinde iklim ve hava şartlarından dolayı oldukça kaliteli, verimli ve lezzetli fasulye yetiştiriliyor.

Karagöl Fasulye Şenliği kapsamında düzenlenen fasulye yarışması da çekişmeli geçti. En güzel fasulye yarışmasının şampiyonu Satı Turna oldu.

15 üreticinin katıldığı yarışmanın jüri üyeliklerini; Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Gıda ve Yem Şube Müdür Vekili Ömer Günalp, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ömer Baysal, Gıda Mühendisi Efsun Seza Güleç, Ziraat Mühendisi Filiz Bakbak, Emekli Gıda Kontrol Şube Müdürü Fatma Çakır, Emekli Öğretmen Necla Özlü, İl Genel Meclis Üyesi Yıldız Bek ve Belediye Meclisi Üyesi Nazik Bulut yaptı.

Jürinin değerlendirmesi sonucu Satı Turna birinci, Bahar Saltık ikinci, Rafet İçer üçüncü, Ahmet Gürel dördüncü oldu. 

Dereceye giren fasulye üreticilerine çeşitli firmaların hediyelerini protokol üyeleri verdi.

2022’NİN AĞASI AKMAN GÖNEN

Karagöl Şenliğinde ağalık yarışması bir hayli çekişmeli geçti. Kınalı koçun satışa sunulduğu yarışmada adaylar açık artırma usulü kıyasıya yarıştı. Canlı hayvan alım satımı yapan Akman Gönen, 15 bin lira ile yılın ağası seçildi. 

Eşi ile birlikte ağalık kıyafetlerini giyen Akman Gönen, kendisine verilen koçla birlikte hatıra fotoğrafları çektirdi.

SANATÇILAR COŞTURDU

Fasulye şenliğinde ünlü türkücü Mustafa Özarslan, Nergiz Ay, Tuğçe Kılıç ve Tuncay Turna sahne aldı. 

Sanatçılar kimi zaman duygulu, kimi zaman hareketli parçalarla türkü tadında bir gün yaşatırken, katılımcılar ise sanatçıların müziği eşliğinde bol bol halay çekti.
Kol kola, omuz omuza halay çeken katılımcılar, meydanı doldurdu.

Mangalların yakıldığı, semaverlerin kaynatıldığı, vatandaşların birbirleri ile sohbet ederek piknik yaptığı buluşma oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

Şenliğin sunucusu Seyfettin Servet Mete de performansıyla ve yaklaşımı ile göz doldururken, sponsorluklar, yarışmalar ve katılımcıların bağışları ile köy bütçesine önemli katkılar sağladı.

“BİZ ÜRETENİN VE ÜRETİCİNİN HEP YANINDA OLDUK, OLMAYA DA DEVAM EDİYORUZ”

 İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı yaptığı açıklamada, “Kızılpınar Köyümüzde güzel bir etkinlik, Çorum’da pazarlarda Kızılpınar Fasulyesi adı ön plandadır. Tüketiciler fasulye alırken Kızılpınar mı? Diye soruyor. Fasulyenin yetiştiği topraklar verimli topraklar, yetişen fasulyenin tadı ve aroması aranan bir değer, tüketicinin damak tadına çok uygun olduğu için adından söz ettiriyor. Biz üretenin ve üreticinin hep yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ise “Çorum Tarımının ve üreticilerimizin zenginleşmesi, kalkınması birinci önceliğimizdir. Amacımız birim alandan alınan ürünün kalitesini ve verimini artırarak, İlimizin tarımsal üretiminin daha da gelişmesini sağlamaktır. Bu yıl hava şartlarının da üretime elverişli olmasından dolayı üreticilerimizin verim açısından yüzü gülmüştür” ifadelerine yer verdi.

PROTOKOLDEN YOĞUN KATILIM

Kızılpınar Köyü Karagöl Fasulye Şenliğine; CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Erkan Yıldız, DEVA Partisi İl Başkanı Elvan Can Çabuk, DEVA Partisi Merkez İlçe Başkanı Necati Burak Peker, CHP İl Genel Meclis üyeleri Yıldız Bek, Suat Atalay, CHP Belediye Meclis Üyeleri Nazik Bulut, Erkan Özbal, CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi Yönetim Kurulu Üyeleri, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Gür, Oto Tamirciler Odası Başkanı Necmettin Uzun, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan Şanal, Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Erdoğan Yılmaz, Çorum Dikiciler ve Kunduracılar Odası Başkanı Cumhur Palabıyık, Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin, Elektrikçiler ve Su Tesisatçıları Odası Başkanı Erol Bozkurt, Çorum Çilingirler, Sobacılar ve Tenekeciler Odası Başkanı Hasan İlhan, Zanaatkarlar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Fındıkçı, Par Plastik ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. sahibi İrfan Yaşar, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan, Anadolu Hitit Dernekleri Çorum Federasyonu Başkanı Hacı Odabaş, CHP İl Disiplin Kurulu üyesi ve Bahçeler Mahallesi Muhtar Adayı Kamil Deveci, Dedesli Ovası Türkmen Köyleri Dernek Başkanı Arap Filiz ve yönetimi, CHP önceki dönem il başkanı Hasan Eray Tüfekçi, Sorkoğlan Köyü Derneği Başkanı Güngör Atak, Çanakçı Köyü Dernek Başkanı Resul Yiğitoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Bayrak, Belediye – İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Şen, Çorum Merkez Köy Muhtarları Derneği Başkanı Hacı Koca, muhtarlar ile çok sayıda davetli katıldı.