DEVA Partisi Çorum İl Başkanı Elvan Can Çabuk, “Dolar iki katına çıkmasaydı, bugün sanayicinin elektriği 288 kuruş değil, 140 kuruşun altında olacaktı. Sanayicinin doğal gazı 10 lira 40 kuruş değil, 5 liranın altında olacaktı.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Mart 2022 tarihinde aldığı ve resmi gazetede yayınlanan kararla 01 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Son Kaynak Kullanıcı Limitleri Yıllık 3 MilyonkWh/Yıl dan 1 Milyon kWh/Yıl ‘ a düşürüldü” dedi.

Elvan Can Çabuk açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan son kararla yaklaşık aylık 80.000 TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen mesken hariç tüm abone grubu tüketicileri ulusal tarife sisteminden çıkarılacak. Bu da bu tüketicilerin elektrik fiyatlarının 1 Temmuz itibarıyla abone grubuna göre Yüzde 86'ya kadar zamlanması anlamına geliyor.

1,89 TL'LİK ENERJİ BİRİM BEDELİ 3,5 TL'YE KADAR ÇIKABİLECEK

Düzenlemenin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesiyle artık aylık 80.000 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyen tüketicilerin elektrik fiyatı, spot piyasa fiyatlarına, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) için ödenen tutar ve onun üzerine yüzde 9,38'i oranında katsayı eklenerek oluşturulacak. Mevcut beklentilere göre Haziran ayı spot piyasa elektrik fiyatı 3, TL olacak. Spot piyasa elektrik fiyatlarının Temmuz ayında azami 3,2 TL olarak açıklandı. Eklenecek katsayı ile birlikte bu tüketicilerin elektrik fiyatı 3,5 TL olacak. Bu da enerji bedeli için Sanayide yüzde 71, Ticarethanelerde ise yüzde 86 zamlanması anlamına geliyor.

FİYATLAR AYLIK OLARAK ZAMLANACAK

Bu bir taraftan artık 80.000 TL üzerinde elektrik faturası ödeyen tüketicilerin elektrik fiyatlarının her ay güncellenmesi anlamına gelirken makroekonomik koşullar ve küresel enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda fiyatlara, her ay zam gelmesi kesin gibi. Bu segmentteki elektrik tüketicileri ise üretimin ve tüketici ürünlerinin bel kemiğini oluşturduğundan fiyat artışları kaçınılmaz olarak tüm tüketici ürünlerine yansıyacak.

SERBEST PİYASAYA KATILIM ARTARSA MALİYETLER DÜŞER

Artık 80 bin TL ve üzeri tüketiciler ulusal tarife kapsamı dışına alındı ve fiyatlar spot piyasada belirlenecek. Bu ilk aşamada iş yerlerinde yüzde 86'ya kadar bir zam anlamına gelirken tedarikçi değiştirmenin önemi ciddi anlamda arttı. Bu kapsamdaki tüketiciler için artık serbest piyasaya katılım kritik bir önem kazandı.  Tüketicilerin tedarikçileri ile görüşerek veya değiştirmemeleri halinde yüzde 9,38 olarak uygulanacak katsayı, eksili oranlara kadar düşebiliyor. Tüketicilerin tedarikçilerden teklif toplarken en yüksek katsayının yüzde 9,38 olduğunu ve bunun altındaki fiyatların cazip olduğunu bilmeleri önemli.

SON TARİH 3 HAZİRAN

Uygulamanın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini ve Mevcut Tedarikçileriyle veya tedarikçi değiştirmek koşuluyla yeni sözleşme yapmak için son başvuru tarihinin 3 Haziran olduğunun altını çizelim.

Bu uygulamanın önümüzdeki dönemlerde 100 bin kWh/Yıl ‘ a kadar düşürüleceği böyle kapsamının daha da genişletileceğini bildirmek isteriz.

Mesken tarifelerinde devletin yaptığı sübvanse maliyeti Sanayici ve İş adamlarımıza, Esnafımıza ödettirilecek. Mesken tarifesindeki hane halkını korurken tüketici fiyatlarının artmasına enflasyonunun  düşmemesine sebep olacaktır.

Üretim olmadan nasıl kalkınacağız, İnsanlarımız alım gücü tükenmişken bu türlü uygulamalarla nasıl enflasyonu aşağı indirip alım gücü ve refah seviyemizi yukarı çıkaracaklar merak ediyoruz. İşi ehillerine bırakın daha fazla bu millete zarar vermeyin.

DEVA Partisi olarak, İş dünyamızın ve Vatandaşlarımızın sesine kulak vererek dertlerine DEVA olmaya hazır olduğumuz bildirmek istiyoruz.

1-  Tarım Eylem Planı

2-  Afet Eylem Planı,

3-  Sosyal Politikalar Eylem Planı,

4-  Yarına Atılım Eylem Planı,

5-   Ekonomi Eylem Planı,

6-   Yerel Yönetimler Eylem Planı,

7-   KHK mağduriyetleri Eylem Planı,

8-  Yüksek Öğretim Eylem Planı,

9-   Çevre ve Şehircilik Eylem Planlarımız hazır.

Diğer Eylem planlarımız üzerinde Kapsamlı çalışmalar devam ediyor.Bugün Seçim olsa DEVA hazır."