Necati Gül, düzenlemeye karşı çıkarak, belirli bir uzmanlık ve liyakat gerektiren mesleklerin tehlikeye atıldığını ifade etti.

Gül, “Eğer ziraat mühendisine biraz değer vermek istiyorsak, sağlıklı beslenmek ve yaşamak istiyorsak bu değişikliği gözden geçirmeli, bu değişikliğinden tez elden vazgeçmeliyiz” dedi.

Necati Gül’ün konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“ZİRAAT FAKÜLTELERİ NİÇİN AÇILDI?”

Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte, 18.07.2020 tarihli Resmî Gazetede yayınlamasıyla değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle ziraat mühendisi dışında nerede ise herkes zirai ilaç bayiliği açıp, zirai ilaç satabilecek.

Bugüne kadar itiraz ettiğimiz meslekler zirai ilaç satmasın derken, şimdi de orman mühendisleri ve orman endüstri mühendisi zirai ilaç bayii açıp zirai ilaç satabilecek.

Covid-19 salgınının bize öğrettiği gıda ve gıdanın güvenliği hususunun arkasından yapılan bu değişiklik, konuya ne kadar ciddi baktığımızı gösteriyor.

Kapatalım ziraat fakültelerini, tarım ve ziraat mühendisinin yapacağı işleri; eczacıya, kimya mühendisine, kimyagere, orman mühendisine, orman endüstri mühendislerine yaptıralım. Sanıyorum(!) Tarım Bakanlığında Ziraat Mühendisleri yok. Başka meslek grupları bu yönetmelikleri hazırlıyor. O zaman Tarım Bakanlığını da kapatıp uygun görülen bir Bakanlığa bağlayalım.

ZİRAAT MÜHENDİSİ DE ECZANE Mİ AÇSIN?

Ya da sizlerin mantığı ile düşünürsek, ziraat mühendisine eczane açma hakkı verip, beşeri ilaçları da iktisat/ işletme mezunlarına sattıralım.

Ziraat mühendisliği bu kadar mı önemsiz ve gereksiz? Öyleyse 40 civarındaki ziraat fakültesini neden açtık. 10 binlerce ziraat mühendisi işsiz gezerken, her türlü medyada gıda güvenliği baş konu iken bu kadar mı gündemden uzağız.

Fungusit nedir? Herbisit nedir? İnsektisit nedir? Teorikte bilebilir. Mesele teorikte. Elma ile armudu meyve tabağında görenler zirai ilaç satacak. Vay! ülkeme vah!

Ülkem insanı haydi yiyor. O zaman, elmada, domateste, üzümde, incirde vb. ilaç kalıntısı var deyip ihracattan neden geri dönüyor demeyeceğiz.

Tv tv gezip, tarım, gıda, sağlıklı beslenmeyi, bağışıklık sistemi nasıl kuvvetli tutarızı konuşmayacağız.

Eğer ziraat mühendisine biraz değer vermek istiyorsak, sağlıklı beslenmek ve yaşamak istiyorsak bu değişikliği gözden geçirmeli, bu değişikliğinden tez elden vazgeçmeliyiz.

Gelinen bu noktada meslektaşımız ziraat mühendislerinden karar mekanizmasında olanlardan bu hususta hassasiyetimizi anlayacağını düşünerek desteğini esirgemeyeceğini biliyor, kendilerinden çözüme baş aktör olmasını bekliyorum.”