Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam açıklamasında, “Uygulama Tebliği ve Çorum Valiliğinin 21/01/2021 tarih ve 892 onayı ile belirlenen yemek ücretleri;

Ek göstergesiz görevlerde bulunanlardan 1,59 TL belirlenmiş, 4,09 katı olarak Valilikçe 6,50 TL,

1100 e kadar ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 2,70 TL belirlenmiş 2,60 katı olarak Valilikçe 7,00 TL,

2200’e kadar ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 3,34 TL belirlenmiş 2,24 katı olarak Valilikçe 7,50 TL,

3600 e kadar ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 4,32 TL belirlenmiş 1,96 katı olarak Valilikçe 8,50 TL,

4800 e kadar ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 5,74 TL belirlenmiş 1,56 katı olarak Valilikçe 9,00 TL,

4800 den daha yüksek ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 1,47 katı olarak Valilikçe 9,50 TL, olarak belirlenmiştir. Göstergesi düşükten çok, göstergesi yüksek olandan az yemek ücreti alınmaktadır. Stajyer öğrencilerden 8,50 TL, Kolluk kuvvetlerinden 16,00 TL yemek ücreti belirlenmiştir. Stajyer öğrenci ve kolluk kuvvetlerinden bu kadar yüksek ücret belirlenmesi yetkililerin vicdanına bırakıyoruz” dedi.

Çam açıklamasının devamında,“İl Sağlık Müdürlüğü yemek hizmeti yemek şirketi tarafından yürütülmekte, personel çalıştırmakta, sigorta ödemekte buna rağmen misafir yemek ücreti 12 TL olarak belirlenmiş İl Özel İdaresi tarafından 15 TL olarak belirlenmiş ancak yenmediği günlere ait ücretler iptal edilmemekte misafir ücretleri de yemediği günlere mahsup edilerek yemek yediği ücretten tahsil edilmekte, yemek yediği kadar ücretini ödemektedir. Valilik misafir ücreti 19 TL olarak belirlenmiştir. Valilik yemekhanesinde en az 15 gün yemek bedeli ödemek zorunda bırakılmakta, yemediği yemek paraları geri verilmemek üzere iptal olmaktadır. Yemediği yemek bedeli Memurun cebine olumsuz yansımakta yaklaşık 0,44 TL başlayarak yemek maliyetini katlanarak artırmaktadır. Bu fahiş yemek ücretini daha da artırmaktadır. Sayıştay’ın görüşü alınarak Cumhurbaşkanlığınca yürütülen 11/12/1986 tarih ve 19308 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Devlet Memurları Yiyecek Yadımı Yönetmeliğinin 5. Maddesinde “..Yemek servisi için gerekli bina, tesis ve demirbaş eşya kurumlarca sağlanır. Bunlara karşılık memurlardan ücret alınmaz. ” hükmü bulunmasına rağmen fahiş yemek ücretlerini memurlardan alınarak başka kaynaklara harcanması yönetmeliğe aykırıdır. Bizlerde hakkımızı helal etmiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Aynı yönetmeliğinin 7. Maddesinde “Yemek servisinin yönetiminden kurumun idari ve mali işlerle görevli birimi sorumludur” diyen Çam, “Servis hizmetleri biri müdür, biri satın alma veya ambar memuru ve biri de muhasebe memuru olmak üzere en az üç kişilik bir komisyonca yürütülür…” Yönetmelikler Kanunlara aykırı olamaz. Maliyetleri artıran Valilik Yemekhanesinde oluşturulan Yönetim Kurulu oluşumu ve yine Yönetmeliğin 9. Maddesinde “ Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin uygulanmasında, kurum kadrolarında olup, yemek servisinde görevlendirilen personel giderleri, kira, amortisman, su, elektrik ve havagazı giderleri yemek maliyetine dahil edilmez.” hükmü bulunmasına rağmen yönetim kuruluna ve diğer personele ödenen ücretler de yönetmeliğe aykırıdır, memurlara iade edilmelidir. Yemekhane hizmetinden yararlanan tüm memurların görebileceği bir yere aylık gelir gider ve mevcut kalan paranın yazılı belgenin asılmasını talep ediyoruz. Bu etik kurallara ve şeffaflık gereği olarak yapılmalı 5 hanelik apartman yönetimde tüm harcamalar asıldığı gibi yüzlerce memurun kullandığı yemekhane hayli hayli asılmalıdır. Yemek servisleri kamu yararı üzerine hizmet veren birimleridir, kar elde etme birimleri değildir. Valilik yemekhanesini kullanan memurların sömürülmesine son verilmelidir” ifadelerine yerverdi.