Çorum’da haşhaş, soğan, patates üreticilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek ve çiftçilerle görüşmek üzere bir dizi ziyaretlerde bulunan Orhan Sarıbal, Çorum programının sonunda parti binasında basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmede bulundu.
Toplantıya; CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Gençlik ve Kadın Kolları yöneticileri, önceki dönem il ve merkez ilçe başkanları ile bazı partililer katıldı.
2020 yılında ülke genelinde tarımda üst üste sorunlar yaşandığını, dolu, sel, fırtına, aşırı yağış, aşırı sıcaklık gibi doğal afetlerin çiftçiye büyük zarar açtığını, bunun yanı sıra iktidar partisinin yanlış tarım politikaları sonucu üreticinin büyük bir darboğaza itildiğini anlatan Sarıbal, 70 ilde doğal afet yaşandığını belirterek, bu süreç içerisinde çiftçinin kaderiyle baş başa bırakıldığını dile getirdi.

CHP olarak milletvekilleriyle il il gezerek sorunları yerinde tespit ettiklerini ve çiftçilerin sorun ve taleplerini dinlediklerini kaydeden Sarıbal, sorunlara hükümet ve genel merkez nezdinde çözüm arayacaklarını bildirdi.
İktidarın tarımda uyguladığı yanlış politikaların faturasının çiftçiye kesildiğini ifade eden Sarıbal, Mecitözü’ndeki haşhaş üreticilerinin internet üzerinden parsel bilgilerini girerken yanlışlık yaptıklarını ancak bu yanlışlığın bedeli olarak tüm ürünlerin imha edildiğini dile getirdi. “Haşhaş çok önemli bir endüstriyel bitkidir. Tarla sürülmüş, tohum ekilmiş, ilacı atılmış, bir yığın masraf yapılmış, hasat dönemi yaklaşmış haşhaşları, parsel yanlış olmuş, bir-iki dönüm fazla ekilmiş gibi sudan bahanelerde imha et. İmha olayı yok yanlış. Ortada kasıt yok. Tarla belli, eken belli. Toprak ananın bize sunduğu nimetleri, milli serveti imha etmek yakışık almadı. Koca devlet bu ürünleri alıp işlemeliydi. TMO ekipleri denetimlerini erken aylarda yaparak çiftçiyi uyarabilir, hatanın düzeltilmesini sağlayabilirdi. Çoluğunun çocuğunun rızkını tarlaya harcayan ve ürünlerinin imha edilmesi sonucu boşa çıkan bu çiftçiler borçlarını nasıl ödeyecek?” şeklinde konuşan Sarıbal, devletin üretene, çiftçiye sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi.
Sarıbal, 2017 ve 2018’de uygulanan yanlış politikalar neticesinde Türkiye’de soğan ve patates kuyruğu oluştuğunu, bu yanlışlığın 2019’da da devam ettiğini söyledi. Sarıbal, bir dönem kilosu 6-7 liraya çıkan soğan ve patatesin sonraki dönem daha fazla ekildiğini, bu sefer de ihracat kısıtlaması getirildiğini belirterek, “Soğan ve patatesler ne yazık ki depolarda çürüdü” dedi.
“Haşhaş, soğan ve patates sorunu aslında iktidarın yönetememe sorunudur” diyen Sarıbal, bilimden, akıldan, halktan ve toplumdan yana bir tarım politikasıyla tüm bu sorunların üstesinden gelinebileceğini dile getirerek, “Bu iktidar, her alanda olduğu gibi tarımda da ülkeyi yönetemiyor” diye konuştu.
1 lira maliyeti olan soğan ve patatesin 60 kuruşa satıldığını ve üreticinin zarar ettiğini dile getiren Sarıbal, “devlet, TMO ve diğer tarımsal kuruluşlara talimat verip ya ürünlerin 1 liranın üzerinde alınmasını sağlayacak, ya da çiftçinin ettiği zararı destek vererek karşılayacak. Bu bir krizdir. Çiftçi bu şekilde üretim yapamaz. Koronavirüs süreci başlayınca Tarım Bakanı çıkıp “üretin, ürettiğiniz ürün tarlada kalmaz, yanınızdayız” dedi. Buyursun sahip çıksın şimdi” şeklinde konuştu.