Çorum çiftçisinin en büyük sorununun kuru tarımdan sulu tarıma geçememek olduğunu dile getiren Köksal, iktidar partisinin hayal olarak gördüğü projeleri tek tek gerçekleştireceklerini kaydetti.
CHP Çorum İl Binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Milletvekili Burcu Köksal, Çorum Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinin çiftçiye, kente büyük zarar verdiğini ifade etti.
Köksal, konuşmasında şu konulara değindi:

“ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR, GENÇLER ARTIK ÜRETİMDEN SOĞUTULDU”
“Bu Çorum’a 5. gelişim. 2018 yılında Şeker Fabrikası özelleştirilmesi sürecinde iki kez gelmiştik. İki kez de Çorum’daki çalışmalara katıldık. Yine milletvekilleriyle örgüt, vatandaş, esnaf ve sivil toplum kuruluşları ile görüşerek Çorum’un siyasi, ekonomik durumunu masaya yatırdık. Bugün de çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar, ülkemizdeki ani sıcaklık değişimleri, çiftçinin uğradığı zararları yerinde tespit etmek, çözüm önerileri için Çorum ilindeyiz.
Gün boyunca vatandaşla, çiftçilerle ve sivil toplum kuruluşları ile görüştük. Çorum aslında verimli topraklara sahip ama sulama sıkıntısı var. Yıllarca AKP iktidarına yüksek oranda oy vermiş, belediye kazandırmış Çorum’da ne yazık ki hala daha çiftçinin yaşadığı sulama sıkıntısını çözememişler. Bunu hayal olarak gören bir iktidar var. Biz diyoruz ki, önce hayal edin sonra gerçekleştiririz. CHP iktidarında Çorum’un o hayali de gerçekleşecek. Burada bunun sözünü hepimiz veriyoruz. Kuraklık sıkıntısı yaşanıyor ama bunu aşabilmek için sulama sorunun çözülmesi gerekiyor. Köylerde görüştüğümüz çiftçiler köylerdeki genç nüfusun artık kente göç ettiğini, çiftçilikten uzaklaştığını ifade ettiler. Bu Türkiye’nin genel bir sorunu. Her yerde karşılaştığımız manzara budur. Bu neden oluyor? Çünkü artık çiftçi zarar ediyor. Borcunu borçla kapatmaya çalışıyor. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Çiftçinin borcu bugün 160 milyara dayanmış. Korona salgını döneminde de destek alamadılar. Çiftçinin 160 milyarlık borcunun sadece 6 milyarlık bölümünü ertelediler.

“ŞEKER FABRİKASINI YENİDEN DEVLETE ALACAĞIZ”
Türkiye’de 11 tane şeker fabrikası özelleştirme ile satıldı. Ben satıldı demiyorum aslında peşkeş çekildi. Çünkü büyük çoğunluğu değerinin çok çok altında rakamlara gitti. Çorum’da da baktığımızda diğer satılan 10 fabrikaya da baktığımızda özelleştirme sonrası ciddi anlamda pancar üretiminin azaldığını, pancar üreticisinin üretimden koptuğunu, başka ürünlere yöneldiğini görüyoruz. Çünkü çiftçinin özelleştirme öncesi aldığı kazancı özelleştirme sonrası alamadığını gördük. İnsanlar çok büyük eziyet çekiyor. Fabrika önünde saatlerce, hatta günlerce beklemek zorunda kalıyorlar. Fabrikada muhatap bulunamıyor, firesi çok yüksek gösteriliyor. Polar ortalaması düşük gösteriliyor. Küspede önceden tamamını alırken, şuan tamamı verilmiyor. Bunun gibi birçok sorunla pancar üreticisi boğuşmak zorunda kalıyor. Bu nedenle üretim sürecinden kopuyor. Şeker Fabrikaları satılırken toz pembe bir tablo çizilmişti. Ama gelinen noktada satılan Şeker Fabrikaları’nın olduğu illerde üreticinin ciddi anlamda zarara uğradığı, eziyet çektiği görülüyor. Özelleştirme sürecinde fabrikaları satın alan insanların şeker üretim sürecini çok da iyi bilmemesinden dolayı çiftçiye eziyet çektirdikleri görülüyor. Çiftçi bir sürü bürokratik işlemle uğraştığı için artık canından bezmiş durumda. CHP iktidarında özelleşen tüm Şeker Fabrikalarında olduğu gibi Çorum Şeker Fabrikası da yeniden devlete alınacak ve biz yeniden Çorum Şeker Fabrikasını kamulaştırıp çiftçinin yüzünü güldüreceğiz. İnsanların pancar üretiminde hak ettikleri kazancı sağlayacağız.

“CHP İKTİDARINDA ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK”
Bugün kadın genç kadın çiftçilerimizden bir öneri geldi. Onlar BAĞ-KUR primlerini ödeyemediklerini söylediler. Birçoğu aile işçisi. Aile içerisindeki çiftçiler. Hem eşi hem de evdeki kadın çalışıyor. İki eş birden bu işi yapıyor. BAĞ-KUR diyor ki hem eşinin primi yatacak hem de seninki yatacak. İkisi çok ağır geliyor çiftçiye. Zaten bir taneyi zar zor ödüyoruz diyorlar. Hiç olmazsa benimkinin bir miktarını devlet karşılasa ben yarınıma daha güvenle bakacağım diyor. Bu konuda da CHP olarak biz bir kanun teklifi vereceğiz. Bunun da çalışmasını yapacağız. Genç kadın çiftçilerimize önem veriyoruz. Onların emeklerinin yok sayılmasını istemiyoruz. CHP iktidarında çiftçilerin yüzleri gülecek diyoruz. Çocukların yatağa aç girmediği, herkesin insanca yaşadığı bir Türkiye diliyoruz.”

“KIZILIRMAK’TAN SU GETİRME PROJESİNİ ÖNEMSİYORUZ

Afyon Milletvekili Burcu Köksal ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, basın toplantısının sonunda gazetecilerin “Çorum çiftçisinden size en çok ulaşan talep nedir” şeklindeki sorularını yanıtladı.
Milletvekili Bakırlıoğlu, “Gittiğimiz her yerde şunu farkettik. Halen burada kuru tarım yapılıyor. DSİ’nin sulama ile yatırım yapması gerekiyor. Çorum siyasi iktidara karşılığını her seçimde vermiş bir şehir. Bunun karşılığını istemesi gerekiyor. Kızılırmak’tan su getirme projesini önemsiyoruz. Biz CHP’nin bir projesi var. Her seçimde tekrarlıyoruz. Çiftçiye dikim yapmadan önce mahsulün kaç lira olacağını, ürün taban fiyatı ve desteklemeleri önceden beyan edeceğiz. Böylece çiftçi istediği ürünü ekecek. Çiftçi bunu yıllardır talep ediyor. Biz bunu CHP iktidarında hayata geçireceğiz. Desteklemeler yetersiz dediler. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı ülke ortalamasının bile altında. ÇKS kaydı olmadığı için zaten az olan desteklemelerin çoğunu çiftçi alamıyor. Çiftçi desteklere dahi ulaşmakta zorlanıyor. Ayrıca ürüne ve üretene destek verilmesini istiyorlar, tarla sahiplerine değil. Burada icar olayı anladığım kadarıyla çok fazla. Bir çok mal sahibi desteklemeyi alıyor. Üretmeyen, kiraya veren destek alıyor. Bunun üzerine ciddi sıkıntılar vardı. Zaten destekleme azdı. 2006’da bir tarım kanunu çıktı. Devletin kendi çiftçisine GSMH’nin yüzde 1’i kadar destek vermesi gerekir dediler. Bu doğru bir şey. Bizim taahhüdümüz yüzde 2 olması noktasında. 2006’dan beri vermesi gerekenin yarısını bile vermemişler, 2016’da 40 milyar yerine 16 milyar dağıttılar. 2006’dan beri 175 milyar lira çiftçinin devletten alacağı var. Çiftçinin tüm borcu zaten 160 milyar TL. Bu destekler doğru şekilde dağıtılsa çiftçinin bankalara veya başka yerlere borcu kalmayacak” diye konuştu.
Milletvekili Burcu Köksal ise “Çiftçi planlı tarım istiyor. Bizim toprağımızda ne yetiştirilir, verimi hangi üründe fazla alırız, çiftçinin bu yönde yönlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Planlı tarım yapılırsa ülke ihtiyacına göre ekim yapılır. Ülke ihtiyacı ve dışarıya satılan hesaplanarak en iyi nerede en kaliteli ve verimli nerede üretecekse planlı bir tarımla üretilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Türkiye’nin planlı bir tarım politikası yok. Her gelen tarım bakanı kendine özgü politikasını uyguluyor. Çiftçi kaderine terkedilmiş durumda. Herkes belirsizlik içinde çiftçilik yapmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.
CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız da; “Ayrıca zincir marketlerin düzenlenmesini istiyorlar. Ürün bazlı destek istiyorlar. Tarım ve hayvancılıkta köklü bir reform istiyorlar. Anadolu’nun her yerinde çiftçi şunu söylüyor: Türk halkının pahalıya süt içmesini, pahalıya peynir yemesini istemediğini, tarım ürünlerini pahalı yemesini istemediklerini söylüyorlar. Bunun için çiftçinin de kazanması gerekiyor. Bunun yolu da desteklemedir. Türk halkının sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşması için destekler ve maliyetlerin aşağıya indirilmesi önemlidir.
CHP iktidarında Kızılırmak suyunun Çorum çiftçisi ile buluşması için elimizden geleni yapacağız. Bunun takipçisi olacağız. İktidarımızda Kızılırmak suyunu Çorum toprakları ile buluşturacağız” şeklinde konuştu.