Perakende satış hacmi bir önceki aya göre %0,9 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,9 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,3 azaldı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %2,0 azaldı, otomotiv yakıtı satışları %0,3 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek'in verdiği bilgiye göre; gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %1,0 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %5,2 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %0,5 azaldı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %1,2 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %3,5 azaldı.
Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %2,4, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,4 arttı, otomotiv yakıtı satışları aynı seviyede kaldı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %8,8 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %16,4 arttı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %0,2 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %2,2 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %22,2 azaldı.
Perakende ciro bir önceki aya göre %0,1 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,1 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %0,4 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,2 azaldı, otomotiv yakıtı satışları %1,7 arttı.
Perakende ciro bir önceki yılın aynı ayına göre %6,6 arttı.
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %8,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %11,2 arttı, otomotiv yakıtı satışları %5,0 azaldı.