Günlük 80 ton tavuk katı atığının işlenerek organik gübre haline getirildiğini belirten Gürsel Yıldırım, Çorum’da toplamda 3 milyon tavuk bulunduğunu, günlük 400 ton tavuk dışkısının çıktığını kaydederek, “Çevre açısından da büyük sorun yaratan tavuk dışkısını organik gübre haline getirerek hem çevreyi koruyor hem de tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip organik gübre üretmek yoluyla ekonomiye katkı sağlıyoruz” dedi.
Yıldırım, “Çorum'da son zamanlarda yaşanan en büyük çevre problemi; tavuk çiftliği atıklarının gelişi güzel dökülmek suretiyle bölgedeki su kaynaklarının ve toprağın kirletilmesi, üreyen sinek ve haşere ile dökülen atıklardan yayılan koku problemidir. Yatırım bu soruna kısmen de olsa çözüm bulmak içindir” diye konuştu. Ankara yolu üzerinde bulunan 200 bin tavukluk kümesin hemen yanına ilk planda günlük 80 ton kapasiteli olarak kurulan tesisin yapımının bittiğini belirten Yıldırım, “Tamamen doğal hammaddeden gelişmiş biyoteknolojik metotlarla elde edilmiş organik gübre humus, karbon, azot, fosfor, potasyum ve çok sayıda iz element kaynağı taşıyor. Toprak verimliliğine süreklilik getirerek çok önemli katkısı sağlanacak. Olgun kompost bu özelliğiyle fındık, çay, narenciye, zeytin ve tüm sebze ve süs bitkilerine uzanan geniş kullanım yelpazesiyle, her türlü tarla ve sera bitkilerinin ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte. Çimlenme yeteneğini koruyan hiçbir yabani ot tohumu taşımaz, elementler bakımından zengin bir doğal kaynak oluşturur. Sınırsız bir kök geliştirme ve büyüme yeteneği kazandırır” şeklinde konuştu.
Gürsel Yıldırım, dünyada sıklıkla kullanılan tekniğin Türkiye’de de Afyon, Konya ve İzmir’de faaliyete geçtiğini, Çorum’da ilk kez kurulduğunu belirterek, organik gübrenin yararlarının yanısıra tavuk dışkılarının çevreye verdiği zararın da önüne geçilmesinin yatırımı önemli kıldığını ifade etti. Çorum’da 22 yıldır çiftlik sahibi olduklarını, tavukçuluğun Çorum ekonomisine kazandırdıklarının yanısıra çevreden götürdüklerinin de göz önüne alınması gerektiğini belirten Yıldırım, hem sosyal hem çevre ve gelecek açısından sorumluluk gereği bu tesisi faaliyete geçirmek istediklerini kaydetti. Tesisin kurulması için 8 yıldır çalışma yaptığını belirten Yıldırım, bütün ruhsatların alındığını ve tamamen öz kaynaklarını kullanarak organik gübre üretimi tesisini kurmaya başladıklarını da dile getirdi.