Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarının Avrupa Birliğine uyum sağlamak üzere 6495 sayılı Kanunla Haziran 2013'de değiştirildiğini vurgulayarak, "Otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklik vergi kanunlarında yapılmayınca minibüsler otobüs tarifesinden vergi ödemeye devam ediyor.Minibüsçü esnafı şimdi yetkililerimizden müjde bekliyor" dedi.

“KARAYOLLARI SORUNU ÇÖZDÜ, MALİYE BEKLİYOR”
Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de üretilen ve yurt dışından ithal edilen minibüslerin, Avrupa Birliği standartlarına uyumlu olarak öteden beri sürücüsü dahil 17 oturma yeri olacak şekilde üretildiğini belirtti. Bendevi Palandöken, “Yasa değişikliğinden önce şoför esnafı, satın aldıkları minibüslerin 2 koltuğunu sökmek suretiyle mevzuata uygun hale getirmek zorunda kalıyordu. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapılarak bu sorun çözüldü ama vergi kanunun da değişiklik yapılmadı” diyenPalandöken şunları kaydetti:"Artık, 10-17 koltuklu araçlar minibüs sayılıyor. Ancak aynı değişiklik vergi kanununda yapılmadığı için 16 ve 17 koltuğu olan araçlar vergi uygulaması bakımından otobüs olarak kabul ediliyor. Sonuçta ruhsatında minibüs yazan araç, iş vergi ödemeye gelince otobüs sayılıyor. Bu haksızlığın düzeltilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"MİNİBÜSLER 2.5 KAT DAHA FAZLA VERGİ ÖDEYECEK"
Vergi uygulamaları bakımından adaletli olmayan bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Palandöken açıklamalarına şöyle devam etti:"16 ve 17 koltuğu olan bir minibüs için 2016 yılında 748 TL motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekirken, bu araçlar otobüs tarifesinden bin 886 TL vergi ödeyecek. Yani 2.5 kat daha fazla vergi ödenecek. Ancak bir taraftan da 2016 vergilerinin 1. Taksitleri ödendi.Bu sorun kısa zamanda çözülürse, 2016'nın Ocak ayında ödenen ilk taksitlerin fazla ödenen kısmı, ikinci taksitlerden mahsup edilebilir"şeklinde konuştu.