Sedikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçi sayısı bugün 80’e yükselirken, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, fabrika sahipleri salgın dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalıştığını belirterek, “Zorbalık işçileri yıldıracak sanıyorlar; yanılıyorlar. Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır. Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Çorum’da kurulu Ekmekçioğlu Metal Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmesinde, sendikalaşma hakkını kullanarak Birleşik Metal-İş'te (BMİS) örgütlenenen işçilere yönelik işverenin işçi kıyımı sonrası işçilerin direnişi fabrika önünde sürüyor.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, yaptığı açıklamada bu iş yerinde sendika olarak 30 Kasım’da yasal çoğunluğa, 4 Aralık’ta da işyeri yeter çoğunluğu kazandıklarını ifade etti.

Bu süreçten sonra Ekmekçioğlu Metal, işçileri işten atacağını söylediğini belirten, Hami Baltacı, çalışma yaşamında böyle bir tavrın kabul edilemeyeceğini, işyeri sahiplerinin yasaları çiğneyip işçinin anayasal haklarını gasp ettiğini vurguladı.

Ekmekçioğlu Metal İşçilerinin tazminatsız, sigortasız hukuksuz işten çıkarıldıklarını kaydeden,Baltacı, “ Biz işverenden fabrikanın tapusunu, anahtarını istemiyoruz. Yasaların bize verdiği sendikal örgütlenme hakkımızı istiyoruz. Pazartesi günü fabrikaya gelen işçi arkadaşlarımızı özel mülkiyete tecavüz ediyorsunuz diye fabrikadan çıkardılar. Üstelik bu çıkışlar sözde fesih yasağına rağmen yapılıyor. İşçileri kendi malı gibi gören, sendikaya üye olan işçiyi aşağılayan zihniyet bu kez de Çorum’da karşımıza çıkmış bulunuyor. Üstelik işçinin sendikalaşmasına tahammül edemeyen işverenin kendisi işveren sendikası MESS üyesi” dedi.

Hami Baltacı, verdikleri mücadelenin ekmeklerine sahip çıkma mücadelesi olduğunu, iş başı yapana kadar her türlü yasal mücadeleyi sürdüreceklerine değinerek, "Biz Cuma günü fabrikada yeterli sayıda ulaştık. Onun üzerine işveren işçi çıkarmaya başladı. Sosyal Güvenlik'ten işçilere mesajlar gelmeye başladı, çıkış verildiğine dair. Biz anayasanın bize vermiş olduğu sendika üyeliği hakkı kullandık. İnsani şartlarda, güvenceli çalışma hakkımızı kullandık. Ama işveren bu hakkımızı tanımıyor, insanları sorgusuz sualsiz işten çıkarıyor, suç işliyor şu anda. Ekmekçioğulları’nda ülkenin Anayasası, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Salgın dönemini fırsat bilip işçileri cezalandırmaya çalışıyorlar. Zorbalık işçileri yıldıracak sanıyorlar; yanılıyorlar. Sendikamız diğer fabrikalarda olduğu gibi Ekmekçioğulları’nda da üyelerinin haklarını korumak konusunda kararlıdır. Ekmekçioğulları’nda işçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin her türlü yasal çerçeve içerisinde işverenle anlaşma taraftarı olduğunun altını çizen Baltacı, Ekmekçioğlu Metal Fabrikasında şu anda Ortaçağ düzeninin yaşatılmak istendiğini işten çıkarılan işçi sayısının bugün itibariyle 80’e ulaştığını sözlerine ekledi.

“ÇORUMLULAR BİZLERE SAHİP ÇIKMALI”

Çorum’a gelen DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, “Burada 80 işçi kardeşimiz evine ekmek götürme mücadelesi veriyor. Çorum’da bulunan sivil toplum kuruluşları ve Çorum halkı bizlere sahip çıkmalı” şeklinde konuştu.

İDDİA: KANUNSUZ İŞ BIRAKILMIŞTIR

Öte yandan Ekmekçioğlu Metal işçilerinin fabrika önünde yaptıkları eyleme ilişkin Ekmekçioğulları Grubu tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada,“Yaklaşık 60 yıldır Çorum ilin de faaliyet gösteren Ekmekçioğulları Grubu olarak, firmamız bünyesinde bir kısım işçilerle alakalı olarak bir kısım haberlerin yayınlandığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.8 Aralık 2020 tarihinde bir kısım işçilerimiz Kanunsuz bir iş bırakma eylemine gitmiş olup, bu işçilerimize firmamızın kurumsal kimliğini temsilen işlerinin başına dönmeleri çağrısı yapılmıştır, ancak karşılık bulmamıştır” denildi.

Açıklamanın devamında, “Geçmişten bu yana işçilerin özlük haklarında hiçbir zaman hak gaspına tevessül etmediğimizi, maksimum iş sağlığı ve güvenliği konusundan taviz vermediğimizi , standartlarının üzerinde sosyal yardımda bulunduğumuzu, çalışma sürelerimizin yüz tanıma sistemi ile takip edilip mesai ödemelerinin tam olarak yapıldığını , ücretler ve yan ödemelerin devletimizin belirlediği asgari tutarın üzerinde olduğunu, sosyal medya hesapları ve yerel basında yer alan haksız haberlere itibar edilmemesini, asılsız haberler konusunda yasal haklarımızın saklı tutulduğunu kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."